Mai mulți zimbri liberi din Munții Țarcu, atacați și uciși de o haită de câini sălbăticiți

zimbri
Primul pui conceput și adus pe lume în libertate în zona Banatului montan. Foto: Matei Minculescu

Rangerii WWF-Rewilding au descoperit că 4 zimbri, printre care și primul pui conceput și adus pe lume în libertate în zona Banatului montan, au murit din cauza unei combinații de factori. Cei mai slăbiți dintre zimbri au fost alungați din turmă, ceea ce i-a făcut extrem de vulnerabili, drept urmare, cel puțin doi dintre ei au căzut pradă unei haite de câini hoinari ce s-a format în zonă, informează WWF într-un comunicat de presă.

Iarna este o perioadă care pune la încercare supraviețuirea zimbrilor, când aceștia consumă multă energie în căutare de hrană. Cei mai slabi dintre ei suportă consecințele selecției naturale, fiind excluși din turmă pentru că ar putea pune în pericol întregul grup, atrăgând atenția prădătorilor. Din nefericire, acest lucru s-a și întâmplat. Echipa WWF a fost în teren împreună cu medicul veterinar și membri ai asociaței care gestionează fondul cinegetic, au analizat datele, urmele de pe cadavre și din jurul cadavrelor, precum și înregistrările de pe camerele de monitorizare amplasate în zonă, concluzionând că un grup de câini sălbăticiți a hăituit și atacat cel puțin două dintre exemplare (ambii masculi).

Conform unui studiu recent realizat în cadrul proiectului WOLFLIFE – „Implementarea celor mai bune practici pentru conservarea in-situ a speciei Canis lupus la nivelul Carpaţilor Orientali”, câinii hoinari şi câinii de la stâne nesupravegheaţi au un impact negativ semnificativ asupra speciilor de faună sălbatică. Acest impact se manifestă fie prin transmiterea de boli, fie prin uciderea diferitelor specii de faună sălbatică. Gestionarii de faună cinegetică reclamă frecvent atacuri ale câinilor nesupravegheaţi de la stâne, care se grupează în haite şi ucid indivizi adulţi sau juvenili din specii de cervide precum căprior, cerb sau alte specii: mistreţ, iepure.

Mai mult, rata de înmulțire a acestora este semnificativ mai mare decât a lupilor, deoarece, spre deosebire de prădătorul natural, toate femelele de câine se reproduc, nu doar femela alfa. Totodata, femelele de câine sunt disponibile la mai multe împerecheri anual, în timp ce lupul este constrâns la un singur moment, acela al sezonului de reproducere. În două generații, acești câini devin sălbatici.

Zeci de mii de câini sălbăticiți

Densitatea mare de câini hoinari e favorizată direct sau indirect de către oameni, se mai arată în comunicatul WWF. Zonele locuite de oameni oferă hrană și adăpost față de prădători (carnivore mari). În aceste condiţii, câinii hoinari şi cei de la stână devin competitori ai speciilor de faună precum lupul şi râsul.

Mihai Pop, expert în cadrul ACDB (Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice), estimează că densitățile de câini hoinari pot ajunge și până la 40 de câini hoinari pe fond cinegetic, îndeosebi în fondurile suprapuse cu așezări umane. Este posibil ca la nivelul întregii țări numărul acestora să fie de ordinul zecilor de mii.

“Soluția pe care o oferă legea pentru gestionarea câinilor fără stăpân este inefcientă și din păcate încurajează abandonul. Suntem deschiși spre orice colaborare cu autoritățile locale și organizații nonguvernamentale pentru o rezolvare sustenabilă și nonviolentă a problemei câinilor salbăticiți”, a declarat Anca Tomescu, director Competence Center Stray Animal Care al VIER PFOTEN România.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă la Therme, paradisul termal deschis lângă București
Omul de afaceri care a salvat cu elicopterul 72 de turiști blocați la Bâlea
Se construiește un tren ultramodern care să lege România de Grecia