Românii care vor să cumpere un sat întreg pentru a-l salva. Povestea cătunului din marmură

    Satul Alun mai are doar câțiva locuitori (Foto: Adevărul)
    Satul Alun mai are doar câțiva locuitori (Foto: Adevărul)

    Un grup de tineri vor să cumpere casele părăsite din satul Alun, pentru a readuce la viață localitatea construită, în mare parte, din marmură.

    Satul Alun, din Ținutul Pădurenilor, în județul Hunedoara, mare are doar câțiva locuitori. Peste 50 de case sunt părăsite, în timp ce biserica din lemn veche de trei secole este într-o stare avansată de degradare.

    Satul are un drum de marmură și piatră, unic în România. În apropierea localității funcționa o carieră de marmură, care a fost închisă după Revoluție.

    Denise Tama și Cristian Jurcă vor să salveze satul părăsit, scrie Adevărul.

    ”Din 110 familii, au mai rămas două. Oamenii îşi aduc aminte cum rând pe rând copiii au plecat la oraş, bătrânii s-au dus, obiceiurile s-au stins cu ei, luând meşteşugurile în mormânt. Casa Poporului este construită cu marmură din Satul Alun”, a precizat Denise pe Facebook.

    ”Niște oameni cu spirit civic (…) vor să cumpere un sat întreg, sat care mai are undeva la 30 de case, sat pe care vrem să-l aducem la viaţă, să-i redăm culoarea, să-l aducem la lumină şi o să fie cel mai vizitat loc din România. Garantez! Ca membru fondator al acestui proiect, rog toate persoanele, care au posibilitatea, să se alăture nouă în acest drum pavat cu marmură. Avem nevoie de voi toţi. Orice sprijin este bine venit. Trebuie să ştiţi că proiectul este în desfăşurare, Primăria ne-a dat cale liberă, iar noi asta aşteptăm cel mai mult, restul vine de la sine. Pas cu pas. Dragă Casă a Poporului, făcută din marmură din Satul Alun, ajută-ne să te-ajutăm. Sus cu viaţa!”, mai scrie tânăra pe Facebook.

    Rămâne de văzut dacă proiectul va prinde contur, însă inițiativa este lăudabilă.

    Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.