Mai multe orașe din Germania ar putea interzice mașinile diesel

FOTO: Arek Socha/Pixabay.com
FOTO: Arek Socha/Pixabay.com

Un tribunal din Leipzig a amânat pentru săptămâna viitoare luarea unei decizii cu privire la dreptul administrațiilor marilor orașe din Germania de a interzice circulația mașinilor diesel mai vechi.

Judecătorii au cerut un răgaz pentru a dezbate „în profunzime” această decizie care se referă la calitatea aerului, dar și la viitorul industriei auto germane. Judecătorul Andreas Korbmacher a precizat că tribunalul administrativ va lua o decizie pe data de 27 februarie.

Judecătorii urmează să decidă dacă autoritățile au dreptul, pentru a reduce poluarea, să interzică accesul în anumite zone al vehiculelor diesel cele mai poluante, responsabile pentru cea mai mare parte a emisiilor de dioxid de azot care favorizează bolile respiratorii şi cardiovasculare.

Sunt vizate aproximativ 9,4 milioane vehicule diesel care respectă normele mai vechi, Euro 5 şi Euro 4, care sunt înmatriculate în Germania.

Pentru puternica industrie auto germană o astfel de interdicţie ar fi dezastruoasă. Numai posibilitatea unei astfel de interdicţii a dus la scăderea vânzărilor de automobile diesel în ţara care a inventat această tehnologie. Cota de piaţă a automobilelor diesel a coborât de la 48% în 2015 la aproximativ 39% în 2017.

Alte orașe mari din Europa, precum Paris, Londra, Madrid sau Atena au anunțat că intenționează să interzică accesul automobilelor diesel în centrul orașelor în următorii ani. De asemenea, în parlamentul olandez a apărut anul trecut o lege prin care s-ar putea chiar vânzarea mașinilor pe motorină din 2025.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.