Mai există echipe mici? Feroe, Malta, Liechtenstein şi San Marino au obţinut puncte mari în preliminariile Euro 2016

Patru din cele mai slabe şase echipe ale fotbalului european au părăsit neîvinse terenul în weekend, producând surprize uriaşe în preliminariile pentru turneul final al Euro 2016.

Insulele Feroe au dat lovitura în Grecia, echipă care a fost, în vară, la un vârf de bocanc de sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Brazilia.

„Oierii” (n.r. – Insuele Feroe înseamnă Insulele Oilor) au răpus o echipă dezorientată a Greciei, care l-a schimbat pe antrenorul italian Claudio Ranieri, după startul dezastruos de campanie.

Elenii sunt ultimii în Grupa F, cu un singur punct, şi au pierdut toate cele trei meciuri jucate pe teren propriu, cu Feroe, România (0-1) şi Irlanda de Nord (0-2).

O altă mare surpriză s-a produs la Chişinău. Moldovenii aşteptau o victorie sigură în partida cu Liechtenstein, însă selecţionata minusculului stat de lângă Elveţia a dat lovitura pe final, impunându-se cu 1-0.

Liechtenstein are patru puncte în clasamentul Grupei G, fiind la doar un pas în urma Rusiei, reprezentativa celui mai mare stat din lume, care ocupă locul 3.

Remize foarte neaşteptate au obţinut şi San Marino, 0-0 pe teren propriu cu Estonia, dar şi Malta: 1-1 în Bulgaria.

Dacă San Marino, care era, până la cooptarea Gibraltarului în UEFA, cea mai slabă echipă din Europa, nu mai evitase înfrângerea de 61 de partide, Malta nu este tocmai o surpriză, „cavalerii” reuşind un joc extrem de bun şi cu Italia, scor 0-1.

Gibraltarul a pierdut doar cu 4-0 pe terenul campioanei mondiale, Germania, după un meci în care îşi propuseseră să se descurce mai bine în faţa nemţilor decât o făcuseră brazilienii la Cupa Mondială din această vară. Şi au reuşit.

Gibraltar şi Andorra sunt singurele echipe din ultima urnă valorică a preliminariilor Euro 2016 care nu au reuşit să strângă încă un punct.