Macron vine în România

Emmanuel Macron FOTO: en-marche.fr/via Facebook - pagina oficială a lui Emmanuel Macron
Emmanuel Macron FOTO: en-marche.fr/via Facebook - pagina oficială a lui Emmanuel Macron

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va veni în România, la invitația lui Klaus Iohannis. Vizita va avea loc pe 24 august. Potrivit agenției de presă AFP, președintele Franței va face un turneu european.

„Discuțiile care vor avea loc la Palatul Cotroceni se vor concentra pe dezvoltarea și aprofundarea relației bilaterale de Parteneriat Strategic, precum și de principalele subiecte aflate pe agenda europeană, internațională și de securitate”, arată Administrația Prezidențială.

Potrivit AFP, Macron va mai vizita în acest turneu și Autria sau Bulgaria, iar subiectul revizuirii directivei europene privind muncitorii detașați va constitui un aspect important.

La Salzburg, în 23 august, Macron se va întâlni cu cancelarul austriac Christian Kerl, precum şi cu premierii ceh şi slovac, Bohuslav Sobotka şi Robert Fico.

Cele trei ţări „sunt cooperante, în special în privinţa subiectului muncitorilor detaşaţi, o tema pe care preşedintele o va aborda în toate discuţiile”, arată surse de la Palatul Elysee.

După vizită la Bucureşti, în care se va întâlni cu Klaus Iohannis şi cu premierul Mihai Tudose, Macron va pleacă seară la Varna, portul bulgar de la malul Marii Negre, unde se va întâlni cu preşedintele Rumen Radev şi cu premierul Boiko Borisov.

Aceste vizite reprezintă „un simbol important”, arată anturajul preşedintelui Macron.

Figurând printre ţările „cele mai ataşate ancorării europene”, şi în special Europei Apărării, statele cu ale căror lideri se va întâlni Emmanuel Macron „au fost mai degrabă ignorate” în aceste ultime decenii de Franţa, în condiţiile în care Germania a investit mult în ele, arată aceste surse.

„Întregul turneu vizează un mai bun acces la Est”, subliniază aceste surse.

Reglementată de o directiva europeană din 1996, detaşarea permite unei companii din UE să trimită temporar muncitori în alte ţări din Uniune plătind însă cotizaţiile sociale în ţară de origine, un sistem acuzat că încurajează „dumpingul social”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.