Macron: Unii din România și-ar dori democrație iliberală

Emmanuel Macron FOTO: en-marche.fr/via Facebook - pagina oficială a lui Emmanuel Macron
Emmanuel Macron FOTO: en-marche.fr/via Facebook - pagina oficială a lui Emmanuel Macron

La un an de la preluarea mandatului de președinte al Franței, Emmanuel Macron a acordat un interviu postului BFMTV. Printre altele, Macron s-a referit și la „unii din România” care ar dori să ducă țara pe drumul demorației iliberale, pe care merg Ungaria și Polonia.

„În Europa se ridică aşa numitele democraţii iliberale. Eu văd în Europa democraţii în care oamenii au obosit. Li se spune că nu pot exista reforme, rămân ataşati de lucruri. Democraţii care se obişnuiesc cu slăbiciunea, cu nedreptatea şi inegalităţile, cu furia.

Acestea fac să crească populismul care le denunţă moral, dar care nu atacă cauzele. Şi de celalaltă parte sunt democraţiile iliberale, care spun: Oamenii aceia sunt slabi, hai să nu mai respectăm democraţia, să scăpăm de independenţa magistraţilor.

Polonia, Ungaria, unii în România – şi salut acum munca preşedintelui român care nu îşi lasă ţara din mână… Aceste tendinţe sunt în urcare peste tot în Europa”, a declarat președintele Macron la televiziunea BFMTV.

Emmanuel Macron s-a referit și la Ungaria și recentele alegeri care l-au dat drept câștigător pe Viktor Orban spunând că ia Europa „așa cum e”.

„Iau Europa aşa cum e. Putem să o plângem. O plâng şi eu, ca şi dumneavoastră. Nu împărtăşesc nimic din valorile lui. Dar este acolo, este ales”, a mai declarat președintele Franței.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.