„Lupul electric”, prima mașină eco românească produsă în serie

„Lupul electric” FOTO: ICSI
„Lupul electric” FOTO: ICSI

O echipă de specialiști de la Institutul de Criogenie și Separări Izotopice din Vâlcea a făcut o mașină electrică, pe care estimează că ar putea să o lanseze pe piață, în serie, la începutul anului 2019.

Potrivit Hotnews.ro, reprezentanții Institutului au făcut deja un plan de costuri și graficul de lucru pentru realizarea formei finale a „Lupului electric”, așa cum a fost denumit automobilul. Mașina electrică urmează să fie produsă în scop utilitar și să ajungă la o autonomie de 300 de kilometri.

Proiectul a început în 2012, iar până acum, specialiștii de la Vâlcea au ajuns la o autonomie de 180 de kilometri. „Lupul electric” este o dubiță. Bateriile sunt amplasate pe podea și pentru ca mașina să aibă o autonomie cât mai mare, acumulatorii sunt încărcați de o pilă de combustibil cu hidrogen.

„Pentru a i se mări autonomia de parcurs, care este principala problemă la o mașină electrică, bateria este încărcată de o pilă de combustibil cu hidrogen. Bateriile sunt în carcasa mașinii, pe podea. În dubă sunt sistemele energetice electrice de conversie a energiei de la pilă pentru baterii și rezorvorul de hidrogen.

Mașinile cu adevărat comerciale, experimentale făcute de firmele mari, au bateriile de hidrogen turnate în podeaua mașinii. Așa spatiul este mai mare. Autonomia este dependentă de cât de mult hidrogen poţi să pui. Mașina, care este o primă formă, are pe bord indicatori care arată nivelul de încărcare a bateriei, dar și câți kilometri mai are de parcurs mașina”, a explicat prof. dr. fizician Mihai Varlam, pentru Libertatea.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice Rm. Vâlcea (ICSI) a fost fondat în anul 1970 sub denumirea de Uzina „G” Rm. Vâlcea, ca o instalaţie pilot industrial experimentală. După Revoluția din `89 a fost reorganizată și a devenit institut, iar din 1996 a primit acreditare ca unitate componentă a sistemului de cercetare-dezvoltare de interes național.

„Lupul electric”  FOTO: ICSI
„Lupul electric” FOTO: ICSI
„Lupul electric”  FOTO: ICSI
„Lupul electric” FOTO: ICSI

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: