Luptă între daci și romani la Sarmizegetusa

Sarmizegetusa Regia a fost unul dintre cele mai importante așezări din lumea dacilor. Foto: Consiliul Județean Hunedoara
Sarmizegetusa Regia a fost unul dintre cele mai importante așezări din lumea dacilor. Foto: Consiliul Județean Hunedoara

Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta colonie romană de la poalele Munților Retezat, va putea fi vizitată gratuit de turişti duminică, între orele 10:00 şi 16:00, de Ziua porţilor deschise, anunță adevarul.ro.

Potrivit organizatorilor evenimentului, scopul principal al acestei acţiuni este promovarea în rândul turiştilor a monumentelor antice aflate în zonă, precum şi a activităţilor de cercetare arheologică desfăşurate în acest sit istoric.

„Activităţile programate vor fi susţinute de  membrii colectivului de cercetare şi de Asociaţia Terra Dacica Aeterna. Printre activităţile desfăşurate se numără vizitarea şantierului arheologic, efectuarea de ghidaje specializate la monumentele antice din sit, reconstituirea unei lupte între daci şi romani în amfiteatrul roman, prezentarea de artilerie antică, organizarea unor ateliere de ţesut, de olărie, de prelucrarea lemnului, de pielărie, de metaloplastie şi de gastronomie antică”, a spus Liliana Ţolaş, managerul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, în a cărei administrare se află muzeul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Vechea aşezare antică întemeiată de romani odată ce au cucerit Dacia, devenită totodată capitala Daciei romane, este una dintre cele mai importante atracţii turistice din judeţul Hunedoara. În urmă cu un an, de Ziua porţilor deschise, peste 5.000 de turişti au vizitat monumentul istoric.  

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România și în lume, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.