Lukoil, acuzată de spălare de bani. Statul român a pus sechestru pe două miliarde de euro

Lukoil România are probleme cu legea (radu-tudor.ro)
Lukoil România are probleme cu legea (radu-tudor.ro)

Procurorii români au anunțat azi că directorul general al rafinăriei Petrotel, care aparține Lukoil, și alți trei angajați ai companiei au fost puși sub acuzare de spălare de bani, într-un caz în care prejudiciul depășește 2 miliarde de euro.

Procurorii români au confiscat deja bunuri ale Lukoil în valoare de 2 miliarde de euro, ca parte a cercetărilor făcute la rafinăria din Ploiești, scrie Reuters.

Lukoil, al doilea cel mai mare producător de petrol al Rusiei, a negat acuzațiile și a anunțat că va face apel la decizia autorităților de a pune sechestru pe bunurile sale.

Mai mult, compania rusă a cerut ajutorul Comisiei Europene în acest caz.

Procurorii de pe lângă Curtea de Apel din Ploiești i-au acuzat luni pe directorul general al rafinăriei și pe doi adjuncți ai acestuia, cât și un holding din Olanda, de spălare de bani.

Nu a fost încă stabilită o dată a procesului. La investigație au participat și agenți ai SRI, au anunțat procurorii.

Infracțiunile ar fi fost comise între anii 2011 și 2014, când acuzații au folosit bunurile companiei pentru a favoriza alte firme față de care aveau un interes direct sau indirect în ceea ce privește achiziția de petrol, se menționează într-un comunicat al procurorilor.

Nu este pentru prima oară când Lukoil are probleme cu legea în România. În octombrie 2014, poliția și autoritățile vamale au percheziționat birourile companiei din Ploiești, suspectând o fraudă de aproximativ 230 de milioane de euro.