Loteria bonurilor fiscale. Guvernul vrea să înființeze o loterie la care românii să participe cu bonurile de casă

Loteria bonurilor fiscale

Un proiect de lege, prezentat pe site-ul Ministerului de Finanțe, arată că Guvernul intenționează să organizeze o loterie a bonurilor fiscale, la care românii să participe cu bonurile eliberate de casele de marcat ale comercianților.

Prin loteria bonurilor fiscale, Ministerul Finanţelor vrea să-i convingă pe români să ceară bonurile bonurile de casă de la comercianți, astfel încât să se obțină scăderea evaziunii.

Dacă proiectul va fi pus în practică, loteria bonurilor fiscale ar urma să se organizeze lunar, iar consumatorii vor trebui să se înscrie online, cu bonurile de cumpărături, iar apoi să le păstreze.

Loteria bonurilor fiscale, funcțională în câteva țări

Loteria bonurilor fiscale funcţionează deja în state precum Slovacia, Malta, Portugalia, în timp ce Polonia se pregăteşte să o pună în aplicare.

„Vorbim de o loterie care se va face online, oamenii vor putea să se înscrie online şi să pună detalii de pe Codul fiscal şi va exista o tragere la sorţi în fiecare lună, cu premii în fiecare lună”, a spus Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, citat de digi24.ro.

Tombola bonurilor fiscale

În România există deja un proiect inițiat în iunie anul acesta, care invită cumpărătorii să solicite bonul fiscal după fiecare achiziție pentru a-l înscrie într-o tombolă cu premii lunare.

Proiectul are un caracter social, încurajând cumpărătorii să semnaleze cazurile în care nu primesc bon fiscal.

Astfel, consumatorii își pot înscrie bonurile de cumpărături pe site-ul tombolabonului.ro, putând astfel câștiga lunar un premiu în valoare de 1.000 de lei.

Până acum, premiul lunar a ajuns la Târgu Mureş, Bucureşti şi Arad, iar următoarea extragere va avea loc pe 1 decembrie. Pentru următoarea extragere, au fost înscrise până acum peste 19.000 de bonuri fiscale.

Scopul tombolei este de a reduce evaziunea fiscală, astfel că cei care nu primesc bon fiscal pentru cumpărăturile făcute pot semnala acest lucru la InfoCons 021-9551, număr  apelabil din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, cu tarif normal.

La acest număr de telefon consumatorii pot obține informații despre modul în care pot depune o reclamație sau sesizare.

“Consumatorii care vizitează siteul www.tombolabonului.ro pot contribui la scăderea evaziunii fiscale reclamând pe acei comercianți care nu respectă legea. Acțiunea de a reclama un comerciant care nu emite bon fiscal va contribui pe termen lung la diminuarea activităților frauduloase ale unor agenți economici”, susțin reprezentanții inițiativei.

Demersul lor vine în contextul în care evaziunea fiscală rămâne un fenomen răspândit în România, în ciuda apelurilor repetate venite din partea Uniunii Europene (UE) pentru combaterea ei, țara noastră fiind depășită doar de Bulgaria în topul statelor din UE care contorizează economia subterană ca procent din produsul intern brut, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanță AT Kearney.

Cifrele arată că în 2013, evaziunea fiscală a ajuns la 16,2% din PIB, însumând 22 miliarde de euro.  Valoarea aproape s-a dublat în ultimii 14 ani, în anul 2.000 ea fiind de 9,1% din PIB.

Dacă v-a plăcut acest articol alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

 

Recomandarea editorilor Great News:
Cum poți să faci bani cu bonul fiscal