Ce spune Liviu Dragnea despre unirea cu Moldova: „Eu vreau să ne unim”

liviu dragnea
Liviu Dragnea, la semnarea Protocolului de constituire a Coaliției de Guvernare PSD-ALDE, în decembrie 2016. Foto: Facebook

Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, a declarat astăzi în Parlament, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la unirea cu Basarabia, că el își dorește ca România și Republica Moldova să devină o singură națiune.

“Avem astăzi în Parlament o Românie mai mare și asta pentru că sunt prezenți aici, cu noi, și reprezentanții românilor de peste Prut. (…) Chiar nu avem atâta curaj să spunem clar ce vrem? Și, ca să nu existe echivoc, eu o spun deschis, simplu și explicit: eu vreau să ne unim cu Moldova”.

Cele două camere ale Parlamentului au adoptat astăzi și o declarație comună, pentru celebrarea unirii Basarabiei cu România la data de 27 martie 1918.

„Considerăm astăzi, drept o misiune de onoare a actualei și viitoarelor generații din stânga și dreapta Prutului să cinstească cu pioșenie memoria generației de la 1918, care a lucrat la construirea României Mari”, se arată în declarație.

„Parlamentul României constituit în Ședința solemnă la împlinirea a 100 de ani de la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu patria mamă, astăzi, 27 martie 2018:
– consideră ca fiind pe deplin legitimă dorința acelor cetățeni ai Republicii Moldova care susțin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare și afirmare a națiunii române și subliniem că acest act depinde de voința acestora,
și
– declară că România și cetățenii ei sunt și vor fi întotdeauna pregătiți să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetățenilor Republicii Moldova, ca o expresie a voinței suverane a acestora”, se încheie declarația.

La ședința solemnă a Parlamentului dedicată unirii cu Basarabia participă premierul Viorica Dăncilă, Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Margareta, custodele Coroanei române, președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, președintele Senatului Calin Popescu Tariceanu, primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea, reprezentanți ai grupurilor parlamentare, precum și o delegatie a Republicii Moldova, condusă de Andrian Cându.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va da curs invitației de a veni în Parlament cu această ocazie. În schimb, el a transmis un mesaj scris.

Klaus Iohannis a refuzat să vină în Parlament cu ocazia centenarului unirii cu Basarabia

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.