Liviu Dragnea nu va fi amendat pentru că a condus fără ITP

liviu dragnea
Liviu Dragnea. Foto: Facebook

Liviu Dragnea nu va fi amendat deoarece a condus o mașină care nu avea Inspecția Tehnică Periodică (ITP) făcută. De asemenea, nici fiul său, proprietarul mașinii BMW pe care liderul PSD a condus-o ca să meargă la mare de 1 mai, nu va fi sancționat.

Într-un răspuns oferit publcației Newsweek România, Inspectoratului General al Poliţiei Române a arătat că polițiștii nu pot sancționa absența ITP-ului decât dacă o constată în trafic.

Liviu Dragnea nu poate fi sancționat

Așadar, Liviu Dragnea nu poate fi sancționat pe baza unei fotografii (dorind să demonstreze că a plătit rovinieta, Dragnea a publicat pe Facebook un document, însă acesta l-a dat de gol că mașina pe care o conducea nu avea ITP-ul făcut).

„În domeniul circulației pe drumurile publice, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stipulează în mod expres două modalități distincte de constatare a încălcării normelor la regimul circulației pe drumurile publice, respetiv în mod direct, prin propriile simțuri (ca regulă) și cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se despre aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenței (ca excepție)”, se arată în răspunsul oferit de Inspectoratul General al Poliţiei Române.

„Din motivele expuse, rezultă că polițiștii rutieri nu pot constata și dispune măsuri sancționatorii în alte condiții decât cele menționate mai sus, deoarece aceasta ar fi de natură să excedeze cadrului legal al normelor rutiere”, au mai menționat reprezentanții Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Potrivit Codului rutier, inspecția tehnică periodică se efectuează în stații autorizate. În cazul în care vehiculul nu are efectuată inspecția tehnică periodică valabilă, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră.

Reguli noi pentru cumpărătorii de mașini SH. Ce să faci ca să nu primești amendă

Un nou proiect: Mașinile vechi și poluante, interzise în București

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.