Leul s-a prăbușit. A ajuns aproape de nivelul din timpul crizei

ANAF Declarația Unica FOTO: Steve Buissinne/Pixabay.com
ANAF Declarația Unica FOTO: Steve Buissinne/Pixabay.com

Leul s-a prăbușit ieri, 7 noiembrie, după ce guvernul a anunţat că va trece prin ordonanţă de urgenţă modificările fiscale, evitând astfel o dezbatere legislativă. Astfel, euro a urcat până la o valoare record de 4,63 de lei în ședința interbancară de tranzacționare, relatează „Ziarul financiar”.

Moneda românească a atins astfel cea mai scăzută valoare din ultimii 5 ani. Leul nu a mai atins o valoare atât de scăzută din august 2012, în timpul crizei financiare, când BNR a anunțat un curs de referinţă de 4,6481 lei/euro.

Dolarul a urcat și el foarte puternic pe interbancar, cu peste 1%, ajungând la 3,9881 lei, fiind foarte aproape de a trece din nou de pragul de 4 lei.

Premierul Mihai Tudose a anunţat marţi în Parlament că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat se va face prin Ordonanţă de Urgenţă, care urmează a fi adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri, ora 15.00.

Una dintre cele mai importante noutăți aduse de revoluția fiscală este aceea că toate contribuțiile care până acum erau plătite de angajator vor fi plătite de către angajat. De asemenea, guvernul a anunțat că impozitul pe venit va scădea de la 16% la 10%, iar nivelul contribuțiilor sociale (pensii, sănătate) va scădea și el cu două puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%.

Firmele vor păstra doar responsabilitatea de a achita o contribuție de 2,25% din salariul brut (fosta taxă de solidaritate, numită contribuția asiguratoare pentru muncă, ce va include șomajul, riscul de accidente de muncă, concediul medical, creanțele salariale).

Calculele realizate de experți până acum nu arată schimbări semnificative în ceea ce privește veniturile românilor începând de anul viitor, de când va intra în vigoare revoluția fiscală.

Pe de altă parte, una dintre cele mai criticate măsuri de către mediul de afaceri este creșterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018. Potrivit patronatelor, creșterea este artificială și nu este susținută de o creștere a economiei care să o justifice.

Astăzi, 8 noiembrie, sunt anunțate mai multe proteste în țară. Unul va începe la ora 11 chiar în Piața Victoriei, în fața Guvernului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.