Senatorul Leon Dănăilă vrea marijuana în farmacii

Leon Dănăilă. Foto: Youtube
Leon Dănăilă. Foto: Youtube

Senatorul liberal Leon Dănăilă a pledat în plen pentru legalizarea comercializării cannabisului de către farmacii, pentru pacienții unor boli incurabile, cum ar fi cancerul.

Chirurgul în vârstă de 84 de ani nu este de acord cu extinderea utilizării marijuanei la populația de rând, însă este de părere că există numeroși pacienți care ar putea beneficia de pe urma efectelor plantei.

”Deși stupefiantele sunt considerate ca niște substanțe foarte dăunătoare pentru organism, în special dacă sunt consumate de copii și dacă sunt consumate la vârstă tânără, trebuie să vă amintesc faptul că totuși o serie din aceste stupefiante, după ultimele cercetări, s-au dovedit a fi anti-canceroase, împotriva leucemiei, împotriva bolii Alzheimer și împotriva altor afecțiuni, dar nu trebuie să le luăm, pentru că cercetările sunt incomplete. Nu trebuie să extindem această utilizare la populația de rând”, spunea Leon Dănăilă, în plenul Senatului, în urmă cu doar câteva zile.

”Totuși, bolnavii canceroși cu dureri intratabile pot beneficia de aceste stupefiante într-o cantitate suficientă, iar farmaciile să aibă posibilitatea să emită aceste substanțe pentru boli intratabile, cum este cancerul, sau alte boli. Trebuie să menționez faptul că în America și în alte țări, aceste permisiuni sunt favorizate și farmaciile pot elibera substanțele respective, în special marijuana”, a mai precizat senatorul liberal.

Nu a fost, încă, depus niciun proiect legislativ în acest sens. Majoritatea aleșilor românilor se opun unei astfel de măsuri, deși, în România, canabisul medicinal este permis, sub formă de tincturi sau uleiuri speciale, încă din 2005, dar tratamentele nu se găsesc în farmacii.

În România este ilegală cultivarea marijuanei, însă numeroase țări din Uniunea Europeană, cum ar fi Spania, Olanda, Slovenia sau Portugalia au legi relaxate în privința consumului de cannabis.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.