Legile Justiției. CCR ia astăzi o „decizie istorică”

Curtea Constituțională FOTO: CCR.ro
Curtea Constituțională FOTO: CCR.ro

Judecătorii Curții Constituționale vor judeca astăzi contestațiile la modificările aduse de Parlament Statutului magistraților, Legii Consiliului Superior al Magistraturii și la cea de organizare juridică. Contestațiile au fost făcute de Înalta Curte de Casație și Justiție și de PNL.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a spus că este o „decizie istorică”. „Am pus la dispoziţia instituţiilor competente toate suspiciunile de neconstituţionalitate pe care le-am avut, fără îndoială o decizie istorică cred că va fi, şi Curtea Constituţională cred că va da o soluţie înţeleaptă”, a declarat Augustin Lazăr, procurorul general al României, săptămâna trecută.

Instanța Supremă critică, printre altele, înființarea unui parchet special care să investigheze judecătorii și procurorii. Această măsură ar încălca principiul egalității în fața legii. De asemenea, mai este contestată și modul de alegere a conducerii CSM, dar și verificarea membrilor Consiliului în Comisiile parlamentare.

Reprezentanții PNL spun că sunt încălcate reglementările în materie de procedură și foarte multe aspecte care țin de constituționalitate. Deputatul PNL Gabriel Andronache a spus că se încalcă „principiul separației puterilor în stat și cel care vizează independența procurorilor și judecătorilor”.

Autorii modificărilor legislative spun că parlamentarii din opoziție nu au citit legile „cu obiectivitate”.

„Eu rog toți cei care aduc critici la cele trei legi să se uite cu foarte mare obiectivitate, pentru că legile, așa cum sunt, din punctul meu de vedere, sunt niște legi mai bune, niște legi mai coerente. Înainte de a critica aceste legi haideți să le citim, haideți să le citim în integralitatea lor și să vedem că atât independența justiției cât și lupta anticorupție nu numai că nu este împiedicată, ci este întărită”, a susținut Florin Iordache, preşedinte Comisia specială legile justiţiei.

Modificările la legile Justiției au scos la proteste zeci de mii de oameni din toată țara. Cel mai recent protest a avut loc sâmbătă, când aproximativ 100.000 de români au manifestat. Numai în București au ieșit peste 50.000.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.