Multe cluburi și restaurante din țară se închid. E efectul legii care interzice să mai existe unități publice în clădiri cu risc seismic.

Legea interzice „desfăşurarea de activităţi permanente şi/sau temporare în spaţile care implică aglomerări de persoane până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente”. A fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și se pune în aplicare după ce apare și în Monitorul Oficial.

Numai în Centrul Vechi din Capitală, unul dintre cele mai concentrate puncte de distracție din țară, se închid cel puțin 35 de cluburi.

Printre acestea, sunt și unele localuri cunoscute, precum Club A, terasa Argentin, teatrul Godot Cafe sau Old City Pub. De asemenea, pe bulevardul Magheru din Capitală și-au anunțat închiderea, până ce clădirile vor fi consolidate, cinematograful Studio, dar și teatrul Nottara.

Fumatul interzis în cluburi și restaurante

O altă lege importantă legată de „industria distracției”, care nu a primit votul final, însă are deja ecou, este cea care interzice fumatul total în restaurante, cluburi și în general în toate locurile publice care au pereți și acoperiș. Câteva cluburi din marile orașe au anunțat deja că au interzis deja fumatul.

Legea trebuia să intră în dezbatere și probabil să primească votul decisiv chiar azi. Însă a fost scoasă de pe ordinea de zi și retrimisă la Comisia de sănătate.

„Dupa întocmirea raportului de către Comisia de sănătate a Camerei Deputaților a venit o adresă din partea Consiliului Concurenței legat de un amendament care interzicea afișarea țigărilor în locurile obligatorii de trecere”, a declarat președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Florian Buciu, citat de jurnaliștii de la Hotnews.

Deputatul PSD Cristea spunea în primăvară, atunci când a propus modificările, că motivele care au stat la baza acestor demersuri sunt cele ale „unei mame îngrijorate, care, pe deasupra, este și deputat și, implicit, primește sesizări din partea cetățenilor”.

„Acest proiect de lege înseamnă, în primul rând, un pariu pentru generația tânără, o modalitate prin care tinerii să înveţe respectul reciproc şi să se obişnuiască să socializeze în baruri/restaurante/cafenele şi fără tutun. Să fie la modă să nu fumezi!

Fac apel inclusiv la fumători şi la proprietarii din HoReCa, pentru că nu este o lege a discriminării, este o lege pentru sănătatea noastră! În ciuda percepţiei generale, această lege nu va afecta industria HoReCa, ci va încuraja un nou tip de cultură, de comportament al consumatorilor, la care vor lua parte întreaga familie, inclusiv copiii, consumatorii de mâine.

Cred, sincer, că, prin asumarea unei astfel de atitudini colective, vom creşte calitatea vieţii noastre, a tuturor, atât a fumătorilor- care ar putea alege să se lase din comoditate, cât şi a „victimelor colaterale” ale fumatului pasiv!”, a mai adăugat Aurelia Cristea.

Fumatul interzis în cluburi și restaurante. Suntem la coada Europei

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, măsurile cele mai drastice în ceea ce privește fumatul în public sunt luate în Irlanda, Marea Britanie, Grecia, Bulgaria, Spania și Ungaria.

În Andorra, din 2010, instituțiile publice și private au opțiunea, însă nu obligația, de a crea locuri speciale pentru fumători, dar care să fie separate de restul clădirii.

În Polonia, fumatul în spații publice, inclusiv în cluburi și restaurante, este interzis din 2010. Se poate fuma doar afară, în spații special amenajate. De asemenea, nu se fumează pe trotuare sau în stațiile de autobuz. De asemenea, în Ungaria fumatul este interzis în baruri și restaurante din 2012.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: