Legea defăimării, propunerea lui Dragnea pentru a închide gura criticilor

legea defăimării liviu dragnea
Foto: Facebook

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat la postul de televiziune România TV că a vorbit cu mai mulţi colegi pentru a lucra la Legea defăimării, o lege care „să dea posibilitatea statului român să sancţioneze defăimarea”.

„Am vorbit cu mai mulţi colegi şi am convenit să lucrăm la o lege, nu ştiu dacă e nevoie de o legislaţie, la o lege care să reglementeze sau să dea posibilitatea statului român să sancţioneze aceste lucruri, pentru că aceşti oameni, gen Monica Macovei şi alţi europarlamentari care mint despre propria ţară, care defăimează propria ţară, aduc foarte multe deservicii şi noi din cauza asta pierdem suveranitate, pierdem demnitate, pierdem respect şi nu câştigăm absolut nimic”, a declarat Liviu Dragnea la RTV.

„Trebuie să facem o lege care să dea dreptul statului român să corecteze aceste lucruri. Nu ştiu acum cum, dar în alte ţări poate există aşa ceva. Nu poţi să stai indiferent şi inactiv. Vi se pare bine ca despre ţara noastră să se vorbească, folosind minciuni, atât de rău? Să se spună lucruri mincinoase? Eu nu vorbesc de infracţiune, dar cineva trebuie să plătească. Sigur că intră la liberă exprimare, dar asta nu înseamnă că trebuie să defăimezi”, a mai spus Liviu Dragnea.

Legea defăimării din 2016 nu a trecut de Parlament

Liviu Dragnea a mai încercat și în anul 2016 să introducă Legea defăimării, însă legislația nu a trecut de Parlament.

Proiectul de atunci al lui Liviu Dragnea vorbea despre „defăimare socială”, pe care o definea drept „orice faptă sau afirmație prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate în baza apartenenţei sale la un anumit grup social”.

Legea defăimării sociale prevedea și amenzi pentru orice defăimare făcută în spațiul public, inclusiv online sau pe rețelele de socializare. Amenzile propuse pentru defăimarea unei persoane fizice erau de 1.000-3.000 de lei, iar cele pentru defăimarea unui grup de persoane sau a unei comunități de 2.000 – 100.000 de lei.

Pensii speciale pentru primari și alți aleși locali. 1.425 de lei lunar, în plus față de pensie

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.