Legea antifumat. Orașele în care s-au dat cele mai multe amenzi

FOTO: Ralf Kunze/Pixabay.com
FOTO: Ralf Kunze/Pixabay.com

După un an și jumătate de când a intrat în vigoare legea care interzice fumatul în spații închise, polițiștii au dat 2.200 de amenzi. Potrivit Economica.net, în total, s-au dat amenzi în valoare de aproximativ 100.000 de euro.

În 2016, cele mai multe amenzi aplicate de poliţişti pentru încălcarea legii antifumat s-au înregistrat în Bucureşti (393), Mehedinţi (102), Cluj (75), Bihor (51), Sibiu (38), Prahova (35), Bacău (30), Constanţa (29), Timişoara (28), Gorj (26).

De asemenea, în primele opt luni ale acestui an, cele mai multe contravenţii s-au înregistrat în Bucureşti (350), Mehedinţi (121), Constanţa (97), Cluj (77), Timişoara (66), Bacău (33), Iaşi (27), Maramureş (29), Alba şi Sălaj (câte 22 de amenzi fiecare).

Un amendament propus de deputatul PNL Daniel Fenechiu, prin care se dorea „relaxarea” legii antifumat, ar putea avea efect contrar. Propunerea sa, prin care se cerea redefinirea conceptului de „spațiu public închis” și posibilitatea de a se înființa locuri în care să se poată fuma, a fost respinsă, la sfârșitul lunii trecute, de Comisia de sănătate din Camera Deputaților.

Mai mult, membrii comisiei au decis să înăsprească legea antifumat, propunând un amendament care interzice fumatul în autoturismele în care se află copii sau femei însărcinate.

„Se interzice fumatul în toate spaţiile închise, spaţiile de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, precum şi în autovehiculele în care se află minori sau femei însărcinate. De la prezentele prevederi fac excepţie celulele pentru deţinuţi, din penitenciarele de mare siguranţă”, prevede amendamentul adus de Ana Măiţă, președintele Asociației „Mame pentru mame”. Propunerea a fost asumată de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru.

Un alt amendament care a primit sprijinul membrilor Comisiei de sănătate vizează interzicerea ţigărilor electronice în spaţiile publice închise, adică şi în restaurante.

Amenzile pentru încălcarea legii antifumat sunt de între 100 și 500 de lei pentru persoanele fizice şi între 5.000 și 15.000 de lei pentru firme, la acestea existând şi sancţiuni complementare.

FOTO: Ralf Kunze/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.