Lege: Ziua Regalității va fi sărbătoare națională

Camera Deputaților a adoptat legea prin care ziua de 10 mai va fi sărbătoare națională. Potrivit proiectului legislativ, ziua marchează trei momente istorice importante pentru România: începutul domniei lui Carol I (1866), Independența de stat față de Imperiul Otoman (1877) și încoronarea primului rege al țării.

Legea propusă de senatorul PNL Puiu Hașotti a fost adoptată cu 294 de voturi „pentru”, doar unul împotrivă și șase abțineri, potrivit Digi 24.

În lege mai este specificat faptul că Parlamentul, Președintele României, Guvernul și alte autorități centrale pot organiza manifestări cu prilejul zilei de 10 mai în limita bugetelor.

„România este singurul stat din Uniunea Europeană care și-a căpătat statutul de stat independent și nu și-l serbează. Vot istori al acestei instituții. Votul dumneavoastră arată că sunteți adevărați români, patrioți, fii ai acestei nații”, a declarat fostul ministru al Culturii, deputatul PNL Gigel Știrbu, potrivit Digi 24.

În primă fază, Senatul a respins această lege, însă Camera Deputaților este for decizional.

Între 1866 – 1916 și 1918 – 1947, ziua de 10 mai a fost Ziua Națională a României. A existat chiar și tradiție. În fiecare an, pe 10 mai, era o „bătaie” cu flori pe șosea.

În 1917 a fost interzisă după ocupația germană a României, iar din 1947 a fost interzisă definitiv de regimul comunist, după ce regele a abidicat forțat.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Casa de 63 de metri pătrați care a cucerit internetul
O plajă din România, în topul celor mai pure plaje din lume
Programul Prima fermă pentru tineri, propunerea unor parlamentari pentu Guvern

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.