Lege promulgată: Ora de religie se face la cerere și nu contează în situația școlară

religia la școală
Activități religioase la școală, alături de reprezentanți ai Bisericii. Foto: mitropolia-banatului.ro

Legea prin care înscrierea elevilor la orele de religie se face numai pe bază de cerere a fost promulgată. Potrivit actului normativ, în cazul în cre elevul nu merge la aceste ore, situația școlară se încheie și fără această disciplină, potrivit Știrile TVR.

Înscrierea se face prin cererea scrisă a părintelui sau a tutorelui legal sau de către elev, dacă este major. Potrivit Ministerului Educației, peste 90% dintre elevi au fost înscriși la ora de religie în anul școlar care tocmai se încheie.

Cererile pentru participarea la ora de religie au fost necesare după ce Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale este neconstituţional. Articolul prevedea că sunt obligaţi să facă cerere elevii care nu vor să participe la ora de Religie.

În formularul de înscriere se solicită directorului unităţii de învăţământ participarea elevului la orele de religie, cu menţionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică Română, Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea din România şi Organizaţia Religioasă Martorii lui Iehova.

Recomandările editorilor GreatNews: