Lege. Polițiștii pot trage cu armele după infractori fără să răspundă penal

Președintele Klaus Iohannis a semnat pentru modificările care se aduc legii care se referă la folosirea armei și înlătură răspunderea penală în cazul polițiștilor și jandarmilor care deschid focul asupra infractorilor.

Astfel, potrivit modificărilor, polițiștii și jandarmii nu mai răspund penal dacă folosesc armele de foc pe care le au în dotare. Mai exact, oamenii legii care vor folosit armamentul vor da explicații șefilor și procurorilor, însă vor mai putea fi judecați dacă anchetatorii constată că au respectat legea, potrivit Digi24.

„Uzul de armă executat în condiţiile şi situaţiile prevăzute de lege înlătură caracterul penal al faptei şi răspunderea materială”, se arată în noua lege a armelor.

Potrivit Digi24, cei care au gândit noile prevederi au spus că România era printre singurele din UE în care polițiștii evitau să folosească armele de foc pentru a nu li se întocmi dosar penal.

Au mai multe cazuri de oameni ai legii care au fost cercetați și chiar comandați pentru că au folosit armele în timpul serviciului. Un polițist din Galați a fost găsit vinovat chiar pentru omor, după ce a împușcat un suspect care l-ar fi atacat.

„Aceste noi prevederi sunt ancorate în realitatea anului 2016. Acel uz de armă din 1996 era o prevedere comunistă. Dacă aveam vătămare, era cercetat pentru vătămare, dacă era deces, era cercetat pentru omor calificat”, a explicat vicepreședintele SNPPC, Dumitru Coarnă, pentru Digi24.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Când vor cădea sărbătorile legale în 2017

Atunci și acum. 10 orașe care s-au schimbat atât de mult încât nu le-ai mai recunoaște | FOTO

https://greatnews.ro/cum-a-reusit-un-roman-sa-isi-reduca-factura-la-energie-electrica-de-la-300-la-5-lei-pe-luna/