Lege pentru primarii-drujbari. Arborii „campioni și cu personalitate” ar putea fi protejați

Campania de tăiere a teilor de pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Iași, arbori considerați simbol al orașului, a fost aspru criticată
Campania de tăiere a teilor de pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Iași, arbori considerați simbol al orașului, a fost aspru criticată

Senatori PNL și PSD au trimis pentru dezbatere o lege prin care autoritățile locale sunt obligate să identifice arborii cu valoare istorică, estetică și economică în oraș și să-i protejeze.

Potrivit Digi24, obiectivul acestei modificări a legii spațiilor verzi urbane este de a oferi o strategie unitară și o implementară coordonată la nivel național în ceea ce privește managementul arborilor de „excepție.

Sunt cuprinși în această lege copacii care au vechime mare, „care au îndurat vitregiile naturii și mai ales presiunile antropice, numiți și matusalemici, veterani și multiseculari, coloșii, giganții, campionii, arborii care au portul deosebit, cei înfrățiți, cu personalitate sau exotici”.

De asemenea, acești arbori urmează să fie trecuți în niște registre de autoritățile locale. Cei care nu fac acest inventar vor primi amenzi contraveționale pentru fiecare lună de întârziere. O comună ar putea primi 2.000 de lei, un oraș – 2.500 lei, 3.000 de lei ar primi un municipiu, iar o primărie de sector – 3.500 de lei.

Unul dintre cele mai cunoscute scandaluri legat de tăierea copacilor în marile orașe este cel din Iași. Primarul Gheorghe Nichita și Consiliul Local au decis să taie toți teii de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și să-i înlocuiască cu salcâmi japonezi. Decizia a stârnit un val de proteste, însă decizia a rămas neschimbată.

La polul opus se află sătenii dintr-un mic sat din Mureș, care au impresionat în urmă cu o săptămână pentru respectul pe care îl poartă naturii și copacilor-simbol din comunitatea lor.

Sătenii din Tonciu, comuna Fărăgău au un teren de fotbal sintetic, însă jucător este și un copac. Reprezentanții primăriei Fărăgău spun că nu au putut să taie stejarul pentru că nu i-au lăsat localnicii și „popa” întrucât îl consideră un reper și un simbol al Tonciului.

SURSA FOTO: George Vintilă/impotriva.blogspot.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.