Lecția dată de cel mai sărac președinte din lume în plină criză a refugiaților

Președintele Braziliei, Dilma Rousseff, a îndemnat țările din America Latină să-și deschidă frontierele pentru refugiații sirieni. Într-un discurs pe care l-a ținut cu ocazia „Zilei Independenței” în Brazilia, Rousseff a spus că sunt bineveniți în țara sa „toți cei care și-au părăsit casele și vor să trăiască, să muncească și să contribuie la prosperitatea și pacea Braziliei”.

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunțat Ministerul de Externe să înceapă demersurile pentru a primi aproximativ 20.000 de sirieni refugiați, potrivit Yahoo News.

De asemenea, șeful statului Chile a declarat că țara sa va accepta refugiați sirieni, însă fără a preciza vreo cifră.

Anul trecut, Jose Mujica, înainte de a părăsi funcția de președinte al Uruguayului, a anunțat că poate primi 100 de copii orfani din Siria. Acesta a spus că îi poate găzdui în casa sa de vară, „prin fața căreia trece un râu, înconjurată de câmpie”. Soția președintelui a spus că speră ca acest gest să fie repetat și de alte state din întreaga lume.

Mujica e cunoscut din 2010 drept „cel mai sărac președinte din lume”. Acesta a refuzat locuința de serviciu și a ales să-și ducă viața în casa sa sărăcăcioasă, la periferia capitalei Montevideo, pe o stradă fără asfalt.

90% din salariul său de președinte a decis să-l doneze. „Așa am trăit toată viața mea. Pot să trăiesc foarte bine cu ce am. Sunt numit sărac, dar nu mă simt sărac. Sunt săraci cei care ţin cu dinţii de un stil de viaţă luxos şi care vor tot timpul mai multe lucruri”, a declarat președintele.

Acesta spune că și-a reevaluat modul de a trăi după experiențele pe care le-a trăit în anii `60. Mujica a făcut parte din guerillă uruguayană Tupamatos, un grup armat de stânga inspirat de revoluţia din Cuba. A fost împuşcat de şase ori şi a petrecut 14 ani în închisoare, fiind eliberat în 1985, când Uruguayul s-a întors la democratie.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.