Laserul de la Măgurele funcționează! A fost testat la 30% din capacitate

Laserul de la Măgurele va fi cel mai puternic din lume. Foto: ELI-NP

Laserul de la Măgurele, cel mai important proiect științific din România, a fost testat pentru prima oară la nivelul întregului sistem, iar rezultatele sunt foarte bune, devenind deja cel mai puternic laser din Europa.

Testarea s-a făcut pe o putere intermediară, de 3 Peta Wati (PW), care face însă ca România să aibă în acest moment cel mai puternic laser din Europa, scrie Hotnews, care îl citează pe directorul ELI-NP, Nicolae Zamfir.

Cercetătorii se așteaptă ca laserul de la Măgurele să funcționeze la o putere de 10 PW în luna februarie a anului viitor.

“Pentru noi, era un punct esențial ca întregul sistem să funcționeze. Vorbim despre un sistem pe 2.000 de metri pătrați: lumina pleacă dintr-o parte a platformei și ajunge în cealaltă trecând prin sute de componente; sunt acei laseri de pompaj care pompează lumină mai multă la mai multă ca să ajungă la aceste puteri uriașe. Deci acum se vede că totul funcționează”, a explicat pentru sursa citată directorul proiectului Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP), Nicolae Zamfir, care este si directorul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” de la Măgurele.

“În momentul acesta, avem cel mai puternic laser din Europa. Sud-coreenii au raportat anii trecuți o putere 4 PW, dar acesta este maximul, s-au oprit aici”, a adăugat Zamfir.

România va avea cel mai puternic laser din lume. Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) este un proiect pan-european care se derulează în România, iar investițiile făcute în sistemul laser de la Măgurele se ridică la peste 350 de milioane de euro.