Peste 80 de persoane au format un lanț uman pentru a salva o familie luată de curenții puternici

florida lanț uman salvare înec
Lanț uman format pentru salvarea unor turiști din Florida, SUA. Foto: Roberta Ursrey

Zece înotători luați de curenții puternici din Golful Mexic, SUA, au fost salvați de turiștii de pe plajă care au format un lanț uman alcătuit din peste 80 de persoane, relatează publicația Washington Post.

Incidentul a avut loc pe 8 iulie, în largul plajei din Panama City, Florida. Primii care au fost luați de apă au fost doi frați: Noah, de 11 ani, și Stephen, de 8 ani. Roberta Ursrey, mama lor, și alți 3 membri ai familiei, au înotat până la ei, însă odată ajunși la copii și-au dat seama că oceanul era prea puternic. Alți 4 înotători au intervenit, dar s-au regăsit în aceeași situație.

Au început să strige după ajutor, însă în zonă nu erau salvamari, iar poliția care ajunsese pe plajă hotărâse să aștepte o barcă de salvare. Oamenii de pe țărm nu aveau echipamente de salvare, doar plăci de surf.

La un moment dat, câțiva oameni de pe plajă au strigat „Formați un lanț uman!”.

Cei 10 înotători se aflau deja de 20 de minute în larg. Tabatha Monroe, una dintre persoanele din grup, a povestit pentru Washington Post că înghițise atât de multă apă încât era sigură că se va îneca.

Între timp, pe plajă a început să se formeze un lanț uman pentru salvarea celor aflați în pericol. Mai întâi au fost doar 5 voluntari, apoi 15, apoi s-au strâns câteva zeci.

La final, soții Jessica și Derek Simmons au înotat de-a lungul celor peste 80 de persoane din lanț. Unii dintre oamenii din lanț nici nu știau să înoate.

„Știam că sunt o înotătoare foarte bună. Practic, am trăit într-o piscină. Știam că pot ajunge la ei”, a povestit Jessica.

Ea și soțul ei au început cu copiii, pe care oamenii din lanț i-au transmis apoi din om în om până au ajuns la plajă. Apoi, au fost salvate și celelalte persoane. Abia la o oră după ce înotătorii au fost luați de curenți, chiar când soarele se pregătea să apună, toți cei 10 înotători au fost aduși în siguranță pe țărm. La finalul operațiunii de salvare întreaga plajă a răsunat de aplauze.

Bunica în vârstă de 67 de ani a celor 2 băieți, aflată în grupul luat de curenți, a suferit un atac de cord, însă acum se reface la spital.

„Întâmplarea mi-a arătat că sunt oameni buni în lume”, a povestit Roberta Ursrey, mama celor doi băieți.

Într-o postare pe Facebook, Jessica Simmons a spus că a fost impresionată cum oameni atât de diferiți s-au unit pentru a-i salva pe cei 10 înotători: „Oameni care nici măcar nu se cunoșteau și-au unit mâinile în apă pentru a-i salva”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.