La țară, ca afară. Comuna din România care arată ca un orășel din Occident

ciugud
Pista de biciclete din comuna Ciugud. Foto: adevarul.ro / comuna Ciugud

Fondurile europene folosite corect au atras sute de oameni în comuna Ciugud din județul Alba. Autoritățile au investit bani în asfalt pe străzi, iluminat public sau piste de biciclete. Mai mult, localitatea are internet gratuit în parcuri și drumuri agricole asfaltate, relatează digi24.ro.

Toate aceste investiții inteligente au dus și la o creștere demografică. În vreme ce multe sate din România se confruntă cu depopularea și cu îmbătrânirea populației, aproape 500 de oameni au plecat de la oraș și s-au stabilit în comună în ultimii ani.

În numai 8 ani, populația comunei a crescut de la 2.700 la 3.200 de oameni. Noii localnici sunt, în cea mai mare parte, foşti orăşeni din Alba Iulia, oraș care se află la 10 kilometri de Ciugud. Oamenii au preferat să se mute într-o localitate mai liniștită, deși continuă să lucreze în orașele din împrejurimi.

„Nu m-aş mai întoarce la oraş, pentru că aici avem toate condiţiile. Utilităţile sunt la fel şi chiar mai multe: aerul mai curat, spaţiul mult mai generos”, a povestit pentru postul de televiziune Elena Drăghici, o localnică din sat.

Atractivitatea localităţii se explică prin proiectele europene care au modernizat comuna în ultimii zece ani. 16 milioane de euro au fost folosiţi până acum pentru apă, canalizare, gaze, pistă de biciclete, iluminat stradal şi internet gratis în parcuri.

Ciugudul este prima comună din România cu pistă de biciclete. Aceasta are 2 kilometri lungime și a costat jumătate de milion de lei, bani asiguraţi de la bugetul local.

Comuna îşi asigură parţial energia electrică pentru iluminatul stradal din surse nepoluante. Cel mai mare sat al comunei, Şeuşa, este alimentat cu energie cu ajutorul unei instalaţii eoliene şi a unor panouri fotovoltaice, scrie adevarul.ro. Investiţia a fost rezultatul unui parteneriat între Universitatea Politehnică din Timişoara şi Primăria Ciugud.

Autorităţile locale au amenajat şi o zonă industrială, unde 20 de investitori oferă 700 de locuri de muncă localnicilor. Aici sunt fabrici de materiale electrice, procesatori de carne sau diferite depozite.

De asemenea, locuitorii din Ciugud îşi pot plăti impozitele şi taxele locale pe internet sau pot să solicite eliberarea unui document tot cu ajutorul internetului. Proiectul a fost derulat din fonduri europene prin intermediul Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin.

ciugud
Mica centrală de la Șeușa. Foto: adevarul.ro (Dorin Țimonea)
ciugud
Drum agricol asfaltat din comuna Ciugud. Foto: Dorin Țimonea (adevarul.ro)

„Dacă era să facem ceea ce am realizat pe banii noştri am fi avut nevoie de veniturile proprii ale comunei Ciugud pe următorii 150 de ani”, a povestit Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud, citat de digi24.ro.

Unul dintre primele proiecte majore care au influenţat pozitiv viaţa locuitorilor a fost asfaltarea a 26 de kilometri de drum agricol între Ciugud, Daia Română şi Berghin. Prin acest proiect finalizat în 2011 s-a asigurat accesul mult mai ușor al oamenilor la terenurile agricole şi s-a redus foarte mult timpul de călătorie dintre cele trei comune. Banii au fost obţinuţi de la Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Rurală.

În viitor, autoritățile vor să construiască în Ciugud o grădiniță, un teren de golf și o sală polivalentă.

“Am învăţat în perioada 2007-2013 că banii europeni sunt cei mai siguri bani şi că aceştia nu au culoare politică. Drept pentru care vom încerca în continuare să atragem aceste fonduri în noua perioadă de implementare 2014-2020. Încercăm să aducem locuitorilor din comună standardul de viaţă normal pentru anii în care trăim”, a mai declarat primarul pentru adevarul.ro.

ciugud
Foto: Primăria Ciugud
Ciugud
Foto: Primăria Ciugud

Vă recomandăm și:

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

giphy

giphy (1)

Recomandările editorilor GreatNews:

În comuna cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din țară copiii au primit de 1 iunie câte o tabletă
Se poate! Uimitoarele realizări ale unui primar fără partid
Care este cea mai tânără comună din România

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.