La doar 12 ani, campionul României la șah va merge de unul singur la Campionatele Mondiale

Coca Cristi Iulian este printre cei mai talentați tineri șahiști români (youngchess.com)
Coca Cristi Iulian este printre cei mai talentați tineri șahiști români (youngchess.com)

Cristi Iulian Coca are doar 12 ani, este elev la o școală din Galați și campion național la șah. El se pregătește de Campionatele Mondiale de șah pentru cadeți, unde va merge singur, din cauza neajunsurilor financiare ale familiei sale.

”Am vrut să mă apuc de şah de la grădiniţă, dar nu m-au lăsat. Nu mai erau locuri la grupa mică, aşa că m-au dat la grupa pregătitoare. Antrenorul de acolo spunea că sunt prea mic şi nu prea o să înţeleg. Jucam cu tata, nu reuşeam niciodată să îl bat, apoi am trecut pe la mai multe cluburi de şah şi am rămas unde am considerat că pot învăţa mai bine şah”, a povestit Cristi pentru Adevărul.

Este campion național la categoria sa de vârstă și îi place matematica, participând la faza națională a Olimpiadei de profil.

”Îmi place să mă joc cu numerele. Sunt probleme frumoase, răspunsurile sunt grele şi când ajungi să le rezolvi, realizezi că, de fapt, era uşor să rezolvi acea problemă”, a mai spus tânărul șahist, care, la doar opt ani, a participat la un turneu de șah organizat de Uniunea Europeană. Atunci s-a clasat pe locul 9.

La toamnă, el va face o nouă călătorie, la Campionatul Mondial de șah pentru cadeți, care va avea loc în Georgia. Cristi Iulian Coca va merge neînsoțit de părinți, care nu își permit cheltuiala unui drum până la Batumi, însă Federația Română de șah, care va trimite câteva persoane, s-a angajat să îi plătească masa, cazarea și taxa de concurs.

Nici antrenorul campionului român nu are bani să meargă în Georgia.

Cristi își petrece timpul studiind arta șahului și este atras de astronomie.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele mai ciudate lucruri descoperite în ouăle Kinder
Băutura care este de 30 de ori mai scumpă decât aurul
Nunțile fără mire. De ce zeci de femei singure aleg să îmbrace rochia albă de mireasă