La alții se poate: Un premier european a demisionat

Miro Cerar, premierul demisionar al Sloveniei. Foto: Wikimedia Commons

Premierul sloven Miro Cerar și-a înaintat demisia după ce Curtea Supremă a anulat rezultatul unui referendum care aproba un proiect feroviar de un miliard de euro.

”Forțele trecutului nu ne permit să lucrăm pentru generațiile viitoare”, a spus Cerar într-o conferință de presă, potrivit AFP.

Curtea Constituțională de la Ljubljana a invalidat rezultatul unui referendum care dădea undă verde principalului proiect de infrastructură al programului de guvernare al cabinetului condus de Miro Cerar. Se dorea îmbunătățirea căilor ferate care leagă portul Koper, de la Marea Adriatică, de Divaca, localitate aflată la granița cu Italia.

Proiectul ar costa aproximativ un miliard de euro, iar guvernul de centru-stânga dorea să îl demareze cât mai curând.

La referendumul organizat în septembrie 2017 slovenii s-au arătat în favoarea investiției în singurul port comercial important al țării, însă Curtea Constituțională a decis că guvernul nu a acționat cu imparțialitate și a cheltuit bani publici pentru a obține un rezultat favorabil la vot.

S-a dovedit a fi o lovitură imparabilă pentru Cerar și Partidul Modern de Centru, care se pregătesc de alegeri parlamentare dificile în această vară.

Fost profesor de drept, Cerar (54 de ani) preluase postul de premier în 2014, când partidul său a obținut o victorie neașteptată în alegeri, deși fusese înființat cu doar o lună înainte de vot. Cerar a promis să îmbunătățească economia țării ex-iugoslave.

Slovenia a trecut printr-o criză economică în anii 2012 și 2013, după ce sectorul bancar s-a confruntat cu mari dificultăți, însă anul trecut a înregistrat o creștere de 5 la sută, cel mai mare avans din ultimul deceniu.

Cerar și-a înaintat demisia, acuzându-i pe partenerii de coaliție de ”sabotaj”.

Slovenii par la fel de confuzi ca restul europenilor în ceea ce privește alegerile politice. Pe primul loc în sondaje este Marjan Sarec, un fost comediant devenit politician, care conduce o platformă vagă și fără o structură solidă de partid.

Devenit faimos în Slovenia pentru imitațiile sale satirice ale polticienilor, Sarec a ajuns, anul trecut, în turul al doilea în alegerile prezidențiale, pierzând la o diferență de doar șase procente în fața lui Borut Pahor.

Sarec își bazează campania electorală pe o platformă anti-elitistă, un mesaj popular pentru cetățenii sloveni, care sunt tot mai dezamăgiți de clasa politică, fapt care s-a văzut și la urne, unde s-a înregistrat cea mai slabă prezență de vot din istoria țării.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.