Ce spune Klaus Iohannis după ce Toader a cerut revocarea lui Kovesi

klaus iohannis
Foto: Pagina de Facebook Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, consideră că raportul privind activitatea managerială a DNA, prezentat de ministrul Justiției Tudorel Toader, nu este clar.

„Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA și având în vedere că evaluarea activității DNA și a conducerii acestei instituții de către Președintele României diferă de cea a Ministrului Justiției, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate”, a anunțat Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

„În repetate rânduri, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept”, continuă comunicatul.

În această seară, Tudorel Toader a declanșat procedura de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA.

Ministrul Justiției a acuzat-o pe Laura Codruța Kovesi de „implicare în anchetele altor procurori” și de „comportament excesiv de autoritar”.

„Pentru aceste acte și fapte de netolerat într-un stat de drept, declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA”, a spus el.

Tudorel Toader a mai spus că DNA a prioritizat dosarele în funcție de impactul mediatic, ceea ce nu este legal: „Am remarcat comportamentul excesiv de autoritar, discreționar, contrar deontologiei”. El a vorbit și de comportament „sfidător”.

El a acuzat și neimplicarea lui Kovesi în eliminarea comportamentelor abuzive ale altor procurori: „El [procurorul Negulescu – n.r.] a fost lăudat, apreciat, el și unitatea din care face parte [DNA Prahova – n.r.], în loc să fie luate măsuri [să se afle -n.r.] dacă e adevărat sau nu. Există obligația minimală să afli dacă e adevărat sau nu și nu să îl lauzi”.

„DNA nu se identifică cu procurorul său șef. Nimeni nu este mai presus de lege. Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele. Trebuie să dezvoltăm ceea ce este bun, trebuie să eliminăm ceea ce este rău”, a mai spus el.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.