Klaus Iohannis nu se mai întâlnește cu Donald Trump

Klaus Iohannis și Donald Trump s-au întâlnit și la Casa Albă. Foto: Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, ar fi trebuit să se întâlnească cu omologul său american, Donald Trump, cu ocazia Summitului NATO de la Bruxelles.

Președintele american Donald Trump și-a anulat toate întâlnirile programate pentru astăzi.

Cei doi doi şefi de stat ar fi trebuit să discute despre cooperarea bilaterală în cadrul parteneriatului strategic româno-american. Iohannis și Trump ar fi trebuit să abordeze și subiectul apărării din regiunea est-europeană.

La întâlnirea programată între cei doi președinți erau invitați, din partea americană secretarul de stat Mike Pompeo, secretarul Apărării, James Mattis, şi John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Trump.

Consilierul prezidenţial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Ion Oprişor şi Stelian Stoian, ambasadorul României la NATO, ar fi trebuit să ia parte și ei la discuții.

Ieri, în prima din cele două zile de Summit NATO de la Bruxelles, Klaus Iohannis a oferit ca România să găzduiască un centru multinaţional de comandă şi control, și a înaintat mai multe propuneri pentru intensificarea prezenţei avansate a NATO în zona Marii Negre.

Ce a spus Iohannis la Summitul NATO

”În primul rând, trebuie să asigurăm capacităţi mai puternice de apărare şi descurajare. Eforturile pentru coerenţa şi eficienţa Prezentei avansate sunt încă în curs. Trebuie să avem forţele corespunzătoare, cu disponibilitatea adecvată şi cu capacitatea de manevră, cu o structura de comandă adecvată şi capabilităţi corespunzatoare pentru a acţiona în mod eficient ca forţă reală pentru descurajare”, a declarat ieri președintele României.

NATO a cerut în mod oficial Rusiei să își retragă trupele amplasate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei.