Klaus Iohannis: „Nu putem fi ţara proiectelor mereu începute şi mereu neterminate”

Preşedintele ales Klaus Iohannis a pledat, ieri, la Timişoara, pentru construirea unui „mare muzeu naţional al comunismului, care să inspire proiecte educaţionale mari”, relatează mediafax.ro. El a mai spus că „de prea multe ori” românii au arătat că nu au învăţat nimic din istorie, însă acum este momentul ca aceștia să se împace cu trecutul și să se uite spre viitor, astfel încât România să nu fie „ţara proiectelor mereu începute şi mereu neterminate”.

„De prea multe ori am arătat că nu am învăţat nimic din istorie, deci nu ne mai putem permite să ignorăm lecţiile trecutului, aşa cum este conştientizarea ororilor pe care comunismul le-a produs în România. Pentru mine aceasta este cu siguranţă o temă de readus în prezent, de repus în discuţia societăţii. Viitorul democratic al naţiunii române depinde de modul în care ne asumăm un trecut tragic, dar şi de felul în care demonstrăm zi de zi că ştim să apărăm libertatea, drepturile omului şi valorile europene”, a declarat Iohannis.

„De aceea, avem mereu nevoie de amintire şi reamintire, doar aşa ne putem feri de comunism. România are nevoie de un mare muzeu naţional al comunismului care să inspire proiecte educaţionale mari, să inspire teme privind diversitatea, nevoia de toleranţă, de responsabilitate civică. În calitate de preşedinte al României, voi pleda pentru construirea unui astfel de muzeu, pentru că preşedintele trebuie să vegheze la cultivarea şi protejarea memoriei naţiunii sale”, a continuat președintele ales, care a rostit un discurs la Opera din Timișoara, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la izbucnirea Revoluţiei din decembrie 1989.

Iohannis a spus că libertatea trebuie să fie întotdeauna un reper şi că regimul comunist s-a prăbuşit aşa cum s-a instalat: prin crime şi abuzuri. „Un sfert de secol a trecut din decembrie 1989 – foarte mult pentru o viaţă de om, suficient de mult pentru ca o naţiune să facă un bilanţ”, a completat acesta.

 

output_Hh9RjX

 

El a menţionat reușitele acestui „sfert de secol”: „Astăzi România e o ţară sigură din punct de vedere al securităţii şi un partener credibil în lume. Am integrat România în Uniunea Europeană. Este şi acesta un bun câştigat, rezultatul unui acord, al unui proiect naţional unanim împărtăşit. Avem o sumă de practici democratice încetăţenite, libertatea de exprimare, dreptul la proprietate şi o cultură civică, participativă, deja vizibilă”.

„Vreau să închidem un capitol istoric şi să începem împreună un nou proiect naţional”

În acelaşi timp, a amintit de „restanţele libertăţii”, întrebându-se dacă sistemul democratic construit este pe deplin funcţional: „Am recuperat suficient din decalajul faţă de statele occidentale? Ne-am valorificat noi potenţialul şi oportunităţile sau nu? Răspunsul la toate acestea este mai degrabă „nu”. La aceste capitole şi la multe altele avem restanţe, unele chiar foarte mari. Am integrat România într-un sistem de securitate şi în construcţia europeană, am pus-o pe un traseu democratic, dar am făcut prea puţin pentru oameni, pentru viaţa lor de zi cu zi”.

Preşedintele ales a adăugat că naţiunea română are aspiraţii puternice pe care dacă nu le-ar fi avut, „milioane de români n-ar fi luat drumul străinătăţii”.

„De fapt, marea dezamăgire a oamenilor nu a venit, cred, doar din lipsa de rezultate. Ci din lipsa de recunoaştere a restanţelor. Din faptul că de fiecare dată s-a trecut mai departe ca şi cum nu s-a întâmplat nimic. Şi că peste promisiuni neonorate s-au făcut alte şi alte promisiuni. Clasa politică nu a înţeles pe deplin că odată cu libertatea vine şi responsabilitatea, că odată cu puterea vine şi răspunderea în faţa oamenilor. Efectele acestui lucru se văd peste tot. Relaţia dintre clasa politică şi cetăţeni a fost profund deteriorată. Parteneriatul a fost înlocuit de neîncredere”, a afirmat Klaus Iohannis.

El a continuat spunând că reconstrucţia începe cu recunoaşterea restanţelor, cu asumarea răspunderii şi cu împăcarea cu trecutul.

„Va trebui să ne împăcăm cu acest trecut, nu înainte de a-i fi învăţat lecţiile, şi să ne uităm spre viitor. Vreau ca în decembrie 2014 să închidem acest capitol istoric şi să începem împreună un nou proiect naţional. Va trebui să lucrăm consecvent şi coerent, pas cu pas. Nu-i vom convinge nici pe românii de acasă, nici pe cei din străinătate decât atunci când vor vedea că lucrurile se întâmplă în practică. Atunci când vor vedea că există locuri muncă şi salarii decente, că au sisteme sociale de sănătate, de educaţie comparabile cu cele din ţările occidentale. Şi mai ales când vor vedea că nu mai acumulăm restanţe şi ştim ce vrem să facem cu libertatea câştigată. Nu putem fi ţara proiectelor mereu începute şi mereu neterminate, de la Constituţie la autostrăzi”, a conchis Iohannis.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

LIVE CHAT. Cum să obții fonduri europene din 2015
Fotografii uimitoare, participante la Sony World Photography Awards
Top 10. Ce au căutat românii pe Google în 2014