Klaus Iohannis: ”Persoanele condamnate sau cercetate nu au ce căuta în conducerea statului”

Klaus Iohannis. Foto: Youtube
Klaus Iohannis. Foto: Youtube

Într-o vizită făcută la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu există cale de întoarcere în ceea ce privește independența Justiției în România.

”Nu există cale de întoarcere în ceea ce privește independența justiției. Vedem perindându-se pe la televiziuni diferiți politicieni, de diferite coloraturi, care spun că justiția nu trebuie să își facă de cap și alte astfel de afirmații fundamental deplasate. Faptul că se fac astfel de afirmații în spațiul public trebuie să ne dea gândit foarte serios. Putem discuta despre arhitectura statului, dar nu putem discuta despre independența justiției. Aceasta face parte din valorile de bază, din nucleul dur al democrației pe care vrem să o construim în România. Face parte din valorile europene”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul ședinței la care au participat liderii magistraților și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

”Foarte multe discuții s-au purtat în anul 2017 despre ce fac judecătorii, despre ce fac procurorii. A apărut un entuziasm de a discuta în spațiul public despre ce se întâmplă în justiție. Cum avem câteva persoane urmărite și condamnate penal în conducerea statului, vor exista mereu aceste discuții. Repet, persoanele condamnate sau cercetate nu au ce căuta în conducerea statului”, a completat liderul de la Cotroceni, care a felicitat activitatea pe anul trecut a CSM, ICCJ, cât și a Parchetului General.

”Astfel de persoane nu au ce căuta în conducerea statului exact din acest motiv, fiindcă din motive personale ei vor fi tentați să pună sub întrebare sistemul de justiție, dăunând astfel grav statului, încrederii cetățeanului în stat și justiție”, a mai spus Iohannis, adăugând: ”Sistemul electoral a fost construit astfel încât accesul acestor persoane la funcții înalte în stat nu a fost împiedicat. Dacă ne-am reapuca odată să rediscutăm Constituția, am putea să introducem principiul integrității în legea fundamentală, altfel ne vom confrunta din nou cu aceste situații”.

Klaus Iohannis a atins și subiectul modificărilor legilor Justiției și activitatea super-comisiei conduse de Florin Iordache.

”De ce nu s-a respectat o procedură clară. S-a ales o procedură nemaivăzută, netransparentă și s-au ignorat pe față toate avizele sitemului. CSM-ul a dat mai multe avize negative acestor modificări și cred că dumneavoastră știți cel mai bine dacă modificările sunt fezabile, sunt dorite în acest moment. Procurorii și judecătorii au dat avize negative în masă. Partenerii noștri din UE au atras atenția că trebuie mai multă dezbatere, cu toate acestea acea super-comisie specială a mers mai departe într-o procedură parlamentară proaspăt inventată. S-a vrut chiar ca opoziția să nu mai aducă amendamente. Au lucrat noaptea. De ce s-or fi grăbit parlamentarii să îngrașe porcul înainte de Crăciun. Probabil nu au auzit această vorbă”, le-a spus Iohannis magistraților.

”Au ieșit trei legi foarte contestate, nu doar de opoziție, cât și de ICCJ. Legile justiției, care sunt foarte importante, se discută în condiții neclare, sub presiunea timpului, și sunt aprobate în mare viteză și ajunse toate să fie contestate la Curtea Constituțională”, a completat Klaus Iohannis, menționând: ”Am speranța și încrederea că aceste legi vor fi îmbunătățite”.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.