Klaus Iohannis îi cere demisia Vioricăi Dăncilă: ”Nu face față poziției de prim-ministru. Îi retrag încrederea”

Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut public demisia premierului Viorica Dăncilă, retrăgându-i acesteia încrederea pe care i-a acordat-o în urmă cu trei luni.

Președintele ar fi trebuit să aibă o întâlnire cu Viorica Dăncilă astăzi, pe tema ”animozității” dintre Guvern și BNR, însă premierul a refuzat invitația, într-un gest fără precedent în relația dintre Președinție și Executiv.

”Calitatea principală a Băncii Naționale este independența ei față de politică, față de Guvern. PSD chestionează această independență. Acest lucru s-a putut vedea în declarațiile unor personaje din conducerea PSD. Mă îngrijorează acest lucru. BNR nu poate fi acaparat politic de PSD”, a declarat Klaus Iohannis de la Cotroceni.

”Doamna Dăncilă nu a înțeles că am dorit să mediez o discuție”, a mai spus președintele.

Iohannis a comentat și manevrele Guvernului în ceea ce privește politica externă, fără să fie consultat.

”Săptămâna trecută, în Guvern s-a discutat un document secret în privința politicii externe. O mare greșeală. Președintele nu a fost consultat, deși în Constituție se statuează și se știe că este nevoie, în interesul României, de o colaborare instituțională între premier și președinte. Aceste nevoi ale statului nu au fost înțelese de doamna Dăncilă”, a mai spus președintele.

”Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid. Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. Doamna Dăncilă nu face față poziției de prim-ministru al României și transformă guvernul într-o vulnerabilitate națională. Solicit public demisia premierului Dăncilă”, a conchis Klaus Iohannis.

Potrivit Constituției, președintele nu poate demite premierul. Viorica Dăncilă poate fi demisă doar de Parlament.

Viorica Dăncilă nu mai merge la Cotroceni. Iohannis anunță declarații

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.