Klaus Iohannis despre Regele Mihai: „E un model de demnitate”

Cu ocazia împlinirii a 67 de ani de la abdicarea Regelui Mihai, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în care spune că acesta a fost forţat de comunişti să abdice sub ameninţarea armelor şi că astăzi el este un model de demnitate şi de dăruire.

„Cu 67 de ani în urmă, pe 30 decembrie, Regele Mihai era forțat de comuniști și aliații lor să abdice, sub amenințarea armelor. Dacă astăzi, după multe decenii de la acel eveniment, Majestatea Sa este privit cu atâta respect și admirație de către poporul Său, acesta este un câștig cert al societății românești a ultimilor 25 de ani. Așadar, vă îndemn, astăzi, să ne îndreptăm cu toții gândul către Rege, care rămâne, pentru noi toți, un model de demnitate și dăruire”, a scris Iohannis în mesajul său postat pe site-ul președinției, dar și pe rețeaua de socializare Facebook.

La data de 30 decembrie 1947, Palatul Regal a fost înconjurat de trupe sovietice și de unități române fidele comuniștilor. Potrivit propriilor sale relatări, regele a fost șantajat că dacă nu va abdica vor fi executați 1.000 de tineri. Totodată, Petru Groza l-a amenințat cu pistolul, fiind astfel nevoit să abdice. Regele Mihai a părăsit țara, iar comuniștii au proclamat Republica Populară Română.

Fostul președinte Traian Băsescu a intrat în conflict cu Regele Mihai și cu familia acestuia, după ce l-a numit pe fostul suveran „slugă la ruși” și l-a acuzat că a trădat interesul național al țării sale în momentul în care a plecat de pe tron.

„Mareşalul Antonescu este vinovat în istorie pentru pogromul împotriva evreilor, pentru deportarea lor în Transnistria. Uităm că România avea atunci un şef de stat. Antonescu era prim-ministru. Unuia îi dăm averile, pe altul îl facem criminal de război. De ce? Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi”, declara în 2011 Traian Băsescu, în emisiunea „Evenimentul Zilei”, difuzată de B1 TV.

Recomandările editorilor GreatNews:

Imagini la TV cu cadavrul unui pasager din zborul Air Asia. Rudele au leșinat
20.000 de cadouri pentru copiii români, trimise din Germania
SUA ar putea staţiona tancuri și vehicule blindate în România

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.