Klaus Iohannis spune din nou că premierul Dăncilă trebuie să plece

Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro

Aflat la Summitul UE de la Sofia, din Bulgaria, președintele Klaus Iohannis a criticat din nou Guvernul și, într-o discuție cu jurnaliștii, a spus că își menține poziția că premierul Viorica Dăncilă ar trebui să demisioneze.

„Evident că da”, a răspuns președintele Iohannis, atunci când a fost întrebat dacă Dăncilă ar trebui să își dea demisia, și a adăugat: „Eu nu-mi permit să ameninț pe nimeni, ar fi o atitudine primitivă. Nu, eu m-am referit exact la demisie, iar dacă cineva se uită prea des la filme cu mafioți este problema sa”.

„Dacă văd că lucrurile merg prost cred că este nu opțiunea mea, este obligația mea să atrag atenția, să convoc la discuții, să cer opinii informate. Acesta este lucrul pe care îl fac. A, că celor de la PSD și din Guvern nu le place să le arate cineva oglinda, e posibil, dar atunci n-au decât să lucreze mai bine, mai cu spor și mai cu rezultate”, a mai spus el.

Klaus Iohannis: „S-au găsit vorbind despre mutarea ambasadei”

În ceea ce privește chestiunea vizitei pe care premierul Viorica Dăncilă a făcut-o în Israel fără a se consulta cu specialiști în politică externă, Klaus Iohannis a afirmat că astfel de gesturi pot dăuna grav României.

„Nu vreau să cădem în extrema cealaltă și să nu discutăm lucruri care ne privesc. Sunt lucruri care ne privesc și e bine să fie discutate. Fără a discuta nu o să ajungem la nicio concluzie. Însă, aceste discuții trebuie să se desfășoare în România, între noi, cu specialiști, și nu în fața publicului global. Deci abordarea pe care am criticat-o a fost că s-au dus în Israel și, fără să se consulte cu mine, fără să se consulte măcar cu specialiști pe politică externă, s-au găsit vorbind despre mutarea ambasadei (României de la Tel Aviv la Ierusalim, așa cum au făcut SUA – n.r.). Așa ceva nu se face. Pur și simplu nu se face. Nu că nu ar fi frumos. Nu. Astfel de abordări dăunează grav României”, a explicat Klaus Iohannis.

„Noi facem parte cu adevărat din Uniunea Europeană. Că reușim să gafăm din când în când, este iarăși adevărat, dar aici vorbim de o integrare pe care ne-o dorim a fi tot mai solidă. În chestiunea politicii externe colaborarea (dintre Președinție și Guvern – n.r.) nu este opțională, este obligatorie. Nu există sau cel puțin nu ar trebui să existe abordări diferite. România va fi puternică doar în măsura în care va vorbi pe o singură voce în chestiuni importante de politică externă”, a completat Klaus Iohannis.

Palestina și-a rechemat acasă ambasadorul din România

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.