Consiliul Ordinelor i-a retras „Steaua României” lui Kelemen Hunor

kelemen hunor udmr
Foto: Pagina de Facebook Kelemen Hunor

Consiliul de Onoare al Ordinelor a decis să îi retragă liderului UDMR, Kelemen Hunor, ordinul „Steaua României”, pe motiv că acesta nu respectă Ziua Națională de 1 decembrie.

Decizia finală îi aparține președintelui Klaus Iohannis.

„În primul rând, am să vă spun că Consiliul de onoare este format din șapte membri care judecă și analizează cazurile privind solicitări ale altor membri din cadrul consiliului, care consideră că alți membri nu-și respectă calitățile de posesor al ordinului Steaua României. Din partea unui cavaler al ordinului s-a primit o solicitare în privința lui Kelemen Hunor care încălcă Constituția. De exemplu, nerespectarea zilei de 1 decembrie”, a declarat Costin Georgescu, președintele Consiliului, într-o emisiune de la postul de televiziune Antena 3.

Membrii acestui for sunt Ionel Haiduc, Gabriela Firea, Şerban Brădişteanu, Ecaterina Andronescu, Constantin Degeratu, Mircea Geoană şi Costin Georgescu.

Ionel Haiduc nu a participat la ședință din motive de sănătate. Propunerea a fost votată cu 5 voturi pentru și o abținere.

Potrivit hotnews.ro, într-un interviu acordat în luna august cotidianului clujean de limbă maghiară „Szabadsag”, Kelemen Hunor a afirmat că maghiarii nu au ce sărbători cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire: „Românii trebuie să accepte că noi nu vom putea și nici nu vrem să sărbătorim 2018. Aceasta acceptare ar trebui să fie parte a înțelegerii și respectului reciproc”.

Kelemen Hunor a primit ordinul „Steaua României” în grad de Comandor în anul 2000, pentru „merite culturale”.

Decizia Consiliului de Onoare al Ordinelor nu este definitivă. Propunerea va fi înaintată președintelui, iar Klaus Iohannis este cel care poate să decidă retragerea prin decret.

Ordinul național „Steaua României” este cel mai vechi ordin național, fiind creat în 1864 de Cuza. Au fost stabilite 5 grade pentru acest ordin: cavaleri, ofițeri, comandanți (comandori), mari ofițeri, mari cruci. Ordinul Steaua României este cea mai înaltă distincție oferită de statul român.

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.