Reacția jurnalistei care a fost numită „cap de porc” de șefa TVR

doina gradea jurnalistă tvr cap de porc
Foto: Facebook

Emanuela Schweninger, jurnalista TVR criticată de șefa instituției pe motiv că a fost prea insistentă cu întrebările adresate primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, și care a fost totodată jignită de aceasta, fiind numită „cap de porc”, a transmis un mesaj pe rețeaua de socializare Facebook.

„Sunt doar un om. Mai frumos în interior decât la exterior. Un om care iubește enorm ce face. Care are privilegiul să spună mai departe poveștile altora. Să fie vocea bolnavilor care sunt nevoiți să treacă prin situații greu de imaginat. Semnatara unor știri care uneori au produs schimbarea. Le mulțumesc mult colegilor mei pentru că sunt alături de mine. Și vouă, celor care mi-ați trimis mesaje”, a scris Emanuela Schweninger pe Facebook.

„Acum puțin timp am văzut “The Post”. Și mi-am amintit încă o dată ce meserie minunată am. Atunci când o faci onest, riguros. Am reținut rândurile astea: Presa trebuie să îi servească pe cei conduși și nu pe conducători. Dacă trăim într-o lume în care statul ne spune ce să publicăm înseamnă că deja nu mai existăm…”, a mai scris ea pe rețeaua de socializare.

Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii „Starea nației” de la TVR, și echipa sa, au publicat o înregistrare audio din care reiese clar că Doina Gradea, preşedintele-director general al TVR, se implică în politica editorială a postului public de televiziune, deși potrivit legii nu are astfel de atribuții.

Mai mult, într-una din înregistrări Doina Gradea a afirmă că jurnaliștii de la TVR merită „pumni în gură” deoarece nu ar fi suficient de docili în fața partidelor și a puterii politice.

Potrivit lui Dragoș Pătraru, înregistrarea este prima parte dintr-o anchetă care va dezvălui multe alte nereguli grave din TVR.

În paralel, jurnaliștii Direcției Știri a TVR au publicat o scrisoare deschisă în care cer ca Doina Gradea să își ceară scuze.

Iată mesajul lor:

„Noi, jurnaliștii Direcției Știri a TVR, suntem consternați și indignați de limbajul folosit de președintele-director general Doina Gradea la adresa unui reporter și a redacției în general. Îi solicităm doamnei PDG să îi ceară scuze colegei noastre, un jurnalist onest și profesionist, care a acționat în interesul public.

În același timp, ne declarăm îngrijorați de disprețul pe care doamna Doina Gradea și domnul Eduard Dârvariu îl arată față de principiile și misiunea televiziunii publice și față de cei care încearcă să le respecte și să le pună în practică, într-un peisaj mediatic tot mai dificil și lipsit de reguli. O asigurăm pe doamna Doina Gradea că nu suntem „hateri de profesie”, încercăm doar să ne facem meseria și să ne respectăm publicul, deși de cele mai multe ori nu este deloc ușor.

De Ziua Libertății de Expresie, dar nu numai, ne asigurăm telespectatorii că vom continua să respectăm regulile profesiei, misiunea TVR și interesul public și nu ne vom lăsa intimidați”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.