Răsturnare de situație în Marea Britanie. Rezultate finale la referendumul pentru ieșirea din UE

09:02. Într-un referendum istoric, Marea Britanie a decis să iasă din Uniunea Europeană, după 43 de ani de când britanicii s-au alăturat acestei construcții economice și politice.

După numărarea voturilor din toate cele 382 de centre, 51,9% dintre britanici au votat pentru ieșirea din UE, în vreme ce 48,1% au votat pentru rămânere, informează SkyNews.

Dacă Anglia și Țara Galilor au votat pentru Brexit – ieșirea Marii Britanii din UE -, londonezii, Scoția și Irlanda de Nord au mers la urne cu gândul de a rămâne în Uniunea Europeană.

Tabără pro-UE a fost depășită cu peste un milion de voturi. Aproximativ 17.410.000 de oameni au votat pentru ieșirea din UE, iar 16.141.000 pentru rămânerea în UE.

Prezența la vot a fost de 72,2%.

Marea Britanie este prima țară care părăsește UE de la formarea sa. Prin ieșirea Regatului Unit, UE va rămâne cu 27 de state membre. Procesul de ieșire ar putea dura aproximativ 2 ani.

Aseară, primul exit poll prezentat sugera o situație exact inversă (52% pro-UE, 48% pro-ieșire), însă numărarea voturilor a infirmat sondajul de opinie.

Scoția, Irlanda de Nord și Londra au votat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană, spre deosebire de Anglia (cu excepția capitalei) și de Țara Galilor, care au ales preponderent ieșirea din UE. În acest context, unii analiști consideră că Scoția va cere un nou referendum pentru independență deoarece mulți scoțieni au votat pentru rămânerea în Regatul Unit tocmai pentru a rămâne în interiorul Uniunii Europene.

referendum marea britanie rezultate finale
Tabăra pro-ieșire din UE a câștigat. Sursa: BBC

Cu excepția Londrei, nicio altă regiune din Anglia nu a votat în favoarea rămânerii în UE. Rezultatul referendumului subliniază prăpastia socială și culturală dintre Londra și Anglia provincială, notează BBC.

Lira sterlină s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel începând din anul 1985: 1,34 de dolari, după ce aseară se apreciase până la nivelul de 1,49 de dolari, în momentul în care primul exit poll sugera că Marea Britanie va rămâne în UE.

Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe german, a declarat că trăim o „zi tristă” pentru Europa și pentru Marea Britanie.

„Se pare că este o zi tristă pentru Europa și pentru Marea Britanie”, a scris el pe contul său de Twitter.

rezultate referendum marea britanie rezultate
Cei care au votat pentru ieșirea din UE au fost mai numeroși (culoarea albastră). Sursa: BBC

07:47. SkyNews: După numărarea voturilor din 367 de centre din cele 382, 51,7% dintre britanici au votat pentru ieșirea din UE, iar 48,3% pentru rămânerea în UE. Prezența la vot: 72%.

Caroline Lucas, membru în Parlamentul britanic din partea Verzilor, a declarat că este „distrusă” de rezultat.

„Cred că oamenilor li s-a vândut o soluție greșită”, a declarat ea.

marea britanie referendum
Marea Britanie va ieși din UE. Foto: Rareclass (Flickr / Creative Commons)

07:22. SkyNews: După numărarea voturilor din 350 de centre din cele 382, 51,9% dintre britanici au votat pentru ieșirea din UE, iar 48,1% dintre britanici au votat pentru rămânerea în Uniune. Prezența la vot a fost de 71,9%.

07:00. SkyNews anunță că 51,6% dintre britanici au votat pentru ieșirea din UE, în vreme ce doar 48,3% au votat pentru rămânere. Au fost numărate voturile din 331 de centre de vot din cele 382.

Potrivit BBC, tabăra pro-ieșire conduce cu mai bine de un milion de voturi: 15.023.163 milioane, față de 14.018.927. Prezența la vot a fost de 71,8%.

06:52. „Dumnezeu să ajute țara noastră”, a scris pe Twitter Paddy Ashdown, fostul lider al liberal-democraților din Marea Britanie.

„Îndrăznesc să visez că începe o eră a unei Marii Britanii independente. Dacă rezultatele sunt corecte, va fi o victorie a oamenilor adevărați, a oamenilor obișnuiți, a oamenilor corecți. Votăm împotriva multinaționalelor, împotriva marilor bănci, împotriva marii politici, împotriva minciunilor, a corupției și a înșelăciunii”, a declarat Nigel Farage, liderul partidului naționalist UKIP.

De asemenea, Farage i-a cerut demisia premierului David Cameron, care a făcut campanie pentru tabăra pro-UE.

06:47. Referendumul se îndreaptă spre un rezultat care va arăta că Marea Britanie dorește ieșirea din Uniunea Europeană. Mai sunt de numărat voturile din 67 de centre din cele 382. Potrivit BBC, 13,524,404 de britanici au votat ieșirea din UE și 12,635,440 rămânerea. În procente, 48,3 sunt Pro UE și 51,7% împotrivă.

06:24. După numărarea voturilor din 269 de centre din cele 382: Pro UE – 48,6%, Brexit – 51,4%.

06:15. Mai sunt de numărat voturile din 118 centre. Au votat pentru ieșirea din UE – 10,780,412, iar pentru rămânerea în UE – 10,216,261.

05:53. Mai sunt de numărat voturile din 166 de centre. Potrivit BBC, 8,810,982 de britanici au votat ieșirea din UE și 8,392,333 au ales rămânerea în UE.

05:51. Potrivit ITV News, există 80% probabilitate ca britanicii să fi votat ieșirea din UE. În același timp, lira a început să se prăbușească dramativ față de dolar și s-a devalorizat cu aproape 7%.

05:43. După numărarea voturilor din 198 de centre din cele 382: 48,4% – Pro UE, 51,6% – Afară din UE.

05:34. Potrivit BBC, tabăra Brexit conduce cu câteva sute de mii de voturi:

Clipboard01

05:32. După numărarea voturilor din 171 de centre: Pro UE – 48,7%, pentru ieșirea din UE – 51,3%.

05:23. După numărarea voturilor din 144 de centre de vot: Pro UE – 48,7%, pentru ieșirea din UE – 51,3%.

05:00. Brexit preia un ușor avantaj. Potrivit Sky News, după numărarea voturilor din 133 de centre din cele 382, pentru ieșirea din UE sunt 50,4%, iar cei care vor să rămână sunt 49,3%.

4:30. Cei care cer ieșirea din UE au recuperat. 50,19% din voturi vor rămânere, după numărarea voturilor din 100 de centre din cele 382 de centre.

4:15. Tabăra proeuropeană preia conducerea și are acum 51,3% din voturi, după ce s-au centralizat rezultatele din 56 de centre votare din cele 382. 48,7% dintre britanici au votat ieșirea din UE.

3:30. Tabăra care dorește ieșirea Marii Britanii din UE are un avantaj de 166.733 de voturi după centralizarea de la 43 de centre de vot din cele 382.

2:00. 84 de parlamentari britanici i-au scris premierului David Cameron să nu demisioneze, indiferent de rezultatul referendumului. Printre cei 84 de semnatari se numără și fostul primar al Londrei, Boris Johnson, care a făcut campanie pro-Brexit.

1:10. Exit poll-ul realizat de YouGov în ziua votului arată că 52% dintre britanici au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană, în vreme de 48% au votat pentru ieșirea din UE. Acestea sunt primele estimări ale rezultatului referendumului desfășurat pe parcursul zilei de 23 iunie în Marea Britanie. Numărătoarea voturilor abia acum începe, iar rezultatele oficiale le vom ști dimineața.

EXIT POLL YouGov:

Rămânerea în UE – 52%

Ieșirea din UE – 48%

Nigel Farage, liderul partidului naționalist UKIP, care a militat pentru ieșirea din UE, a părut să recunoască înfrângerea taberei pro-exit.

„Se pare că tabăra pro-UE a câștigat la limită”, a declarat el.

Un alt sondaj de opinie, realizat de Ipsos-MORI în zilele de miercuri și joi, arată că tabăra pro-UE are un avantaj și mai mare: 54%, față de 46% în cazul taberei care își dorește ieșirea din Uniune, notează Reuters.

Lira sterlină s-a întărit imediat după închiderea urnelor, ajungând la cea mai mare valoare din acest an: 1,4989 dolari (față de 1,4906 dolari înainte de încheierea votului).

Britanicii au votat astăzi în Referendumul privind ieșirea sau rămânerea țării lor în Uniunea Europeană.

Ce spun doi europarlamentari români despre Referendumul din Marea Britanie?

Cristian Preda: ”Mă tem că opțiunea Brexit va avea câștig de cauză. Mi-aș dori să mă înșel.”

Daniel Buda: ”Sunt convins că cetățenii din Marea Britanie vor alege să rămână în Uniunea Europeană”.

Premierul britanic David Cameron, care se opune ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană a votat dis-de-dimineață.

Cameron este unul din cei 46,5 milioane de alegători cu drept de vot astăzi. Britanicii au înființat 41.000 de secții de votare pentru Referendumul din 2016, iar experții se așteaptă ca la urne să ajungă între 60 și 80 la sută dintre alegătorii din Anglia, Țara Galilor, Scoția, Irlanda de Nord și Gibraltar.

Secțiile de vot s-au deschis la orele 6:00 GMT. Alegătorii au primit un singur buletin de vot, cu două răspunsuri la întrebarea ‘Regatul Unit ar trebui să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană” (‘Should the United Kingdom remain a member of the European Union or leave the European Union?’).

Rezultatele finale vor fi anunțate vineri dimineață.

Ce se întâmplă cu imigranții români din Marea Britanie dacă englezii ies din UE?

Nu este pentru prima oară când britanicii își aleg singuri viitorul. În 1975, două treimi dintre votanți au fost de acord ca Marea Britanie să facă parte din Comunitatea Economică Europeană.

Dacă aţi fi în locul britanicilor, aţi vota ieşirea sau rămânerea în UE? SONDAJ online

Englezii sunt nemulțumiți, în principal, de atitudinea guvernului lor față de imigranți. Politicile comunitare în ceea ce privește imigranții nu sunt tocmai pe placul britanicilor, care sunt îngrijorați și de ce se va întâmpla cu sistemul lor medical, dar și cu economia țării.

În ciuda unei campanii dure, atât pentru tabăra ieșirii din UE, cât și pentru cealaltă, a rămânerii, autoritățile se așteaptă la o zi pașnică de votare, fără incidente.

Recomandările editorilor GreatNews:

Primarul lui Dumnezeu. Un edil, aflat în pușcărie, vrea să jure în biserică
Primarul unui important oraș din România, condamnat la șase ani de închisoare
Românii nu vor mai plăti taxa de timbru