Judecătorii români au decis: Facebook este spațiu public

Escrocheriile cresc pe Facebook
Facebook

În urmă cu doi ani, directorul de atunci al Prefecturii Mureș, Mircea Munteanu, a postat pe rețeaua de socializare Facebook un slogan nazist.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat și l-a amendat pe funcționarul public cu o amendă, potrivit Știrile TVR. Munteanu a contestat sancțiunea în instanță și a susținut că pagina sa de Facbook, unde a postat mesajul, este spațiu privat, nu public.

Prima instanță, Curtea de Apel Mureș, a decis că rețeaua de socializare Facebook este un spațiu public, iar după recursul înaintat de Mircea Munteanu, Înalta Curte de Justiție și Casație a păstrat irevocabil hotărârea.

„Dreptul la opinie nu este lipsit de consecințe în ceea ce privește platforma Facebook. Dacă opinia aduce prejudicii unor alte persoane, dacă este discriminatorie, dacă încalcă drepturile fundamentale reglementate de Constituția României, atunci orice utilizator este pasibil de proces” spune Marius Pantea, partener la Cunescu, Balaciu & Asociații, referindu-se la contractul pe care l-au semnat cei aproximativ 7 milioane de utilizatori din România care au conturi pe Facebook.