Legea antifumat este constituțională. Până când se mai fumează în cluburi

Curtea Constituțională a decis, cu unanimitate de voturi, că legea care interzice fumatul în spații publice este constituțională. Dacă va fi promulgată, legea ca intra în vigoare după 45 de zile. Prin urmare, fumatul va fi interzis în spațiile publice cel mai probabil de la jumătatea lunii martie.

Președintele CCR, Augustin Zegrean, a spus înainte să intre la ședință că are timp 45 de zile să-și fumeze țigările publice și a adăugat că printre judecătorii Curții, doi sunt fumători.

„Legea intră în vigoare la 45 de zile de la publicare în Monitorul Oficial. Mă las de fumat, în spaţiile publice, în momentul în care legea intră în vigoare. Nu cred că m-aţi văzut fumând în spaţiile publice“, a spus Zegrean înainte de şedinţa CCR.

Legea care interzice fumatul inclusiv în cluburi și restaurante a ajuns în dezbatere la Curtea Constituțională, în urma unei contestații depuse de 33 de parlamentari.

„Sunt grav încălcate, în opinia mea cinci drepturi fundamentale, dreptul la egalitate, universalitate raportat la drepturile persoanei de a dispune de propria persoană, dreptul la libertate economică, asociere și proprietate privată”, e de părere parlamentarul Daniel Fenechiu, unul dintre semnatarii contestației care a ajuns pe masa CCR.

Inițial, la primul vot, în Senat, proiectul legislativ nu propunea interdicții și pentru cluburi și restaurante, iar modificările au fost propuse de deputatul PSD Aurelia Cristea.

Deputatul PSD Cristea spunea, atunci când a propus modificările, că motivele care au stat la baza acestor demersuri sunt cele ale „unei mame îngrijorate, care, pe deasupra, este și deputat și, implicit, primește sesizări din partea cetățenilor”.

„Acest proiect de lege înseamnă, în primul rând, un pariu pentru generația tânără, o modalitate prin care tinerii să înveţe respectul reciproc şi să se obişnuiască să socializeze în baruri/restaurante/cafenele şi fără tutun. Să fie la modă să nu fumezi!

Fac apel inclusiv la fumători şi la proprietarii din HoReCa, pentru că nu este o lege a discriminării, este o lege pentru sănătatea noastră! În ciuda percepţiei generale, această lege nu va afecta industria HoReCa, ci va încuraja un nou tip de cultură, de comportament al consumatorilor, la care vor lua parte întreaga familie, inclusiv copiii, consumatorii de mâine.

Cred, sincer, că, prin asumarea unei astfel de atitudini colective, vom creşte calitatea vieţii noastre, a tuturor, atât a fumătorilor- care ar putea alege să se lase din comoditate, cât şi a „victimelor colaterale” ale fumatului pasiv!”, a mai adăugat Aurelia Cristea.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările GreatNews

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.