Începe greva. Judecătorii nu mai lucrează în semn de protest față de modificarea Codului penal

protest magistrați bucurești
Magistrații au protestat în fața Curții de Apel București și anul trecut. Foto: Ionel Stoica / Facebook

Judecătorii din Sibiu intră de marți, 19 decembrie, în grevă, în semn de protest față de intenția Parlamentului dominat de majoritatea PSD-ALDE de a aduce modificări Codului penal și Codului de procedură penală.

De marți, 19 decembrie, până vineri, 22 decembrie, judecătorii sibieni vor întrerupe lucrul timp de o oră, în intervalul orar 11.30 – 12.30.

Decizia a fost luată luni, 18 decembrie, în Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Sibiu.

„În contextul modificărilor preconizate ale Legilor justiţiei, cu ignorarea avizului negativ din partea CSM, a voinţei exprimate de peste 4.000 de magistraţi şi a recomandărilor Comisiei Europene şi raportat la iniţiativa de modificare a legislaţiei penale, care prefigurează o justiţie penală ineficientă, pentru apărarea statului de drept şi a independenţei justiţiei, s-a exprimat îngrijorarea cu privire la efectele negative ale noilor prevederi asupra statutului şi intereselor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor români şi s-a hotărât cu majoritate manifestarea publică a dezacordului faţă de acestea, prin suspendarea activităţii de judecată în perioada 19.12.2017-22.12.2017, în intervalul orar 11.30 – 12.30”, se arată în comunicatul de presă transmis de Judecătoria Sibiu.

Ieri, sute de magistrați din București și din alte orașe au protestat în tăcere față de modificările codurilor penale. În capitală, sute de magistrați au ieșit pe treptele Curții de Apel București, unde și-au aprins telefoanele mobile în semn de protest față de amendamentele propuse de parlamentari.

Unii dintre ei au ținut în mâini Constituția sau foi de hârtie pe care era scris jurământul de magistrat.

Și procurorii sunt împotriva modificărilor. Asociația Procurorilor din România a publicat o broșură în care explică efectele negative pe care le vor avea amendamentele dorite de PSD și ALDE.

„Cu acordul și ajutorul colegilor procurori și judecători am întocmit o broșură a exemplelor practice privind efectele pe care le pot avea modificările preconizate ale Codului de procedură penală și Codului penal. Textele modificate au fost preluate din forma transmisă în mod oficial Asociației Procurorilor din România. Exemplele de mai jos sunt inspirate din activitățile practice ale magistraților. Ele au fost simplificate pentru a explica cât mai ușor cetățenilor care pot fi efectele acestor modificări ale Codului de procedură penală și Codului penal”, arată procurorii.

Cu ajutorul a 13 exemple din viața reală, procurorii au explicat pe înțelesul tuturor cât de mult le va fi îngreunată activitatea.

Puteți citi cele 13 exemple aici: 13 exemple din viața reală pe înțelesul oricui. Modificările Codului penal, explicate pas cu pas