Iranienii vor să interzică zumba: ”Include mișcări ritmice și dansuri ilegale sub orice formă”

Zumba (Foto: Bro. Jeffrey Pioquinto, SJ / Flickr)
Zumba (Foto: Bro. Jeffrey Pioquinto, SJ / Flickr)

Federația sportivă a Iranului a cerut interzicerea zumba, atrăgând numeroase critici în mediul online.

Printre sporturile propuse pentru scoatere în ilegalitate Ministerului Afacerilor Tinerilor și Sportului se numără și zumba, care contravine ”ideologiei islamice”, scrie BBC.

”Dorim să dezvoltăm activități atletice pentru toți iranienii în cadrul supremei ideologii islamice”, se menționează în scrisoarea federației sportive, care adaugă: ”Vă rugăm să interziceți unele activități, precum Zumba, care include mișcări ritmice și dansuri care sunt ilegale sub orice formă”.

Federația Sportului pentru Toți, cea mai importantă asociație sportivă din Iran, este autoritatea care oferă licență unei game largi de activități sportive. Chiar și așa, decizia finală aparține Ministerului.

Mulți iranieni au criticat anunțul pe rețelele sociale.

”Oscarul pentru știrea zilei despre Statul Islamic merge către…”, a comentat un iranian pe Twitter. Un altul a scris: ”Câți stâlpi are Islamul? Unul este portul obligatoriu al vălului, altul este interzicerea femeilor pe stadioane la meciurile de fotbal, altul este interzicerea concertelor muzicale, altul este împotriva epilatului, iar cel mai recent este împotriva Zumba”.

În Iran există numeroase săli de fitness unde se practică Zumba, disciplină inventată în Columbia în anii ’90. În cazul în care va fi interzis, spun instructorii, acest sport va continua în Iran sub un alt nume.

Peste 15 milioane de oameni practică dansul și mișcarea pe muzică energică în toată lumea.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.