Un român, printre cercetătorii de elită ai lumii. A câștigat un grant de peste jumătate de milion de euro

Ionuț Epurescu-Pascovici
Ionuț Epurescu-Pascovici. Foto: Captură YouTube

Istoricul român Ionuț Epurescu-Pascovici a câștigat un grant de 671.000 de euro din partea Consiliul European pentru Cercetare. Epurescu-Pascovici este unul dintre cei 5 cercetători de naționalitate română care au primit astfel de granturi în 2014 din partea Consiliului.

În total, Consiliul European pentru Cercetare a selectat în acest an 328 de oameni de știință de elită din toată lumea care vor beneficia de fonduri („Starting Grants”) pentru a-și desfășura munca de cercetare.

Prestigioasele granturi, în valoare de până la două milioane de euro fiecare, se acordă pentru o perioadă de până la 5 ani și li se adresează cercetătorilor aflați la începutul carierei.

Ionuț Epurescu-Pascovici a fost selectat cu proiectul „Record-keeping, fiscal reform, and the rise of institutional accountability in late-medieval Savoy: a source-oriented approach”, în care și-a propus să studieze reforma fiscală și contabilitatea în regiunea Savoia din Franța în Evul Mediu, relatează researchforindustry.ro.

Doctor în studii medievale al Universității Cornell, cu studii în domeniul istoriei la Universitatea din Oxford, Ionuț Epurescu-Pascovici este cercetător independent în istorie. El colaborează cu New Europe College, institut independent pentru studii avansate în științele umaniste și sociale, fondat în 1994 de profesorul Andrei Pleșu.

485 de milioane de euro pentru cele mai bune proiecte de cercetare

În total, Consiliul European pentru Cercetare a locat 485 de milioane de euro pentru a spirjini o nouă generație de oameni de știință de elită în Europa (vârsta medie a cercetătorilor selectați este de aproximativ 35 de ani), pentru a dezvolta cercetarea fundamentală în orice domeniu, în cadrul unor proiecte de cercetare ambițioase, cu rezultate concrete.

Cercetătorii care au primit granturi în acest an au diferite naționalități (38 de naționalități) și lucrează în 180 de instituții din întreaga Europă. În ceea ce privește instituțiile gazdă, Germania (70 de granturi) și Marea Britanie (55 de granturi) sunt în frunte, urmate de Franța (43) și Olanda (34). Ceilalți cercetători lucrează în Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Israel, Italia, Norvegia, Portugalia, România, Serbia, Spania, Suedia și Turcia, dar există și un proiect CERN în Elveția. Aproximativ 40 de cercetători sunt de naționalitate neeuropeană.

Această a șaptea ediție a concursului de granturi pentru cercetătorii aflați la începutul carierei este prima care se desfășoară în cadrul programului Orizont 2020 al UE. Concursul a atras 3.273 de cereri, dintre care 10% au fost acceptate. Dintre beneficiarii granturilor, 143 activează în domeniul „științe fizice și inginerie”, 124 în domeniul „științe ale vieții” și 61 în domeniul „științe sociale și umaniste”.

Până în prezent, Consiliul European pentru Cercetare a finanțat peste 4.500 de cercetători de nivel înalt aflați în diferite etape ale carierei lor. Finanțarea le va permite beneficiarilor de granturi să-și creeze propriile echipe de cercetare, angajând în total peste 1.400 de doctoranzi și postdoctoranzi ca membri ai echipelor.

Consiliul European pentru Cercetare este un organism înființat de Comisia Europeană pentru a finanța cercetarea științifică și pe cea în domeniul tehnologiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Anterior, articolul a precizat în mod eronat că grantul cercetătorului român Ionuț Epurescu-Pascovici are o valoare de două milioane de euro. Articolul a fost corectat.