Ion Iliescu, scrisoare deschisă către PSD: „Am devenit un partid-spectacol. Eșecul nu este departe”

Ion Iliescu FOTO: Ionuț Fantaziu
Ion Iliescu FOTO: Ionuț Fantaziu

Într-o scrisoare deschisă adresată tuturor membrilor și simpatizanților PSD, Ion Iliescu, președintele de onoare al social-democraților, spune că refuză să primească „lecții de la oameni care cred că și-au cumpărat un partid” și care îl conduc, direct sau prin interpuși, „ca pe o corporație”. El îi avertizează pe colegii de partid că dacă vor continua pe același drum, „eșecul nu este departe”.

Ion Iliescu a publicat scrisoarea deschisă ieri, pe blogul său, după ce anterior Sebastian Ghiță, patronul televiziunii România TV, îi ceruse să se retragă din partid.

“Într-un fel, tinerii au dreptate: cât timp Ion Iliescu se aşează la fiecare şedinţă lângă preşedintele PSD avem o problemă. Nu una personală, una de percepţie. Că noi, cei tineri din PSD, suntem la fel ca Ion Iliescu şi generaţia sa. Ion Iliescu are venerabila vârstă de 84 de ani. Victor Ponta are 42 de ani. Cred că e momentul ca Ion Iliescu să se retragă. Nu mai poate fi un simbol al PSD”, declarase Ghiță pentru mediafax.ro.

Însă la scurt timp după declarațiile sale, Sebastian Ghiță și-a dat demisia din PSD.

În scrisoarea deschisă, Ion Iliescu îi critică pe cei care consideră că partidul este proprietatea lor: „Așadar, refuz să primesc lecții de la oameni care cred că și-au cumpărat un partid, PSD, și îl conduc, direct sau prin interpuși, ca pe o corporație. PSD nu este proprietatea nimănui. PSD nu este o investiție, și nici programul său politic nu se confundă cu un plan de afaceri. Iar guvernarea nu este un profit, care trebuie maximizat cu orice preț. Această viziune caricaturală ne-a făcut mai mult rău decât orice altceva în această campanie electorală. Dacă vom continua pe drumul ăsta, eșecul nu este departe. Viața oamenilor nu se reduce doar la bani”.

„Se conturează scuza că Victor Ponta ar fi pierdut pentru că eu aș fi comunist”

Președintele de onoare al PSD mai spune că, după pierderea algerilor prezidențiale, partidul trece printr-o perioadă grea, iar membrii acestuia ar trebui să fie solidari: „Din păcate, ieri am avut parte, în locul unei analize, de o măsură extremă: excluderea din partid a trei membri ai Comitetului Executiv, măsură care nu a rezolvat niciuna dintre problemele partidului. De fapt, ea nu a făcut decât să le agraveze. Este motivul pentru care am votat împotriva excluderii celor trei colegi: Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Dan Șova. Nu cred că delictul de opinie are ce căuta printre valorile unui partid democratic. În același timp fac un apel la cei trei excluși din partid: să nu se lase antrenați, în perioada urmatoare, în acțiuni îndreptate împotriva partidului. Ar face rău, crezând că fac un bine”.

Iliescu este nemulțumit și că unii colegi din PSD îi pun în cârcă înfrângerea lui Victor Ponta în alegerile prezidențiale: „Acum se conturează la vârful partidului scuza că Victor Ponta ar fi pierdut pentru că eu aș fi comunist, ceea ce ar afecta imaginea partidului. Este o mizerie, și un act de lașitate, lucruri pe care nu le pot înțelege și accepta. Cu explicația asta toți cei care trebuie să-și asume responsabilități pentru insucces sunt exonerați de orice raspundere. Fuga de răspundere nu este o soluție”.

Potrivit acestuia, “PSD este partidul Revoluției, prin filiația FSN-FDSN-PDSR-PSD”: „Prin Revoluție, România a făcut cea mai radicală ruptură de comunism din Estul Europei”.

„Refuz să primesc lecții și de la oameni care pun interesul personal înaintea interesului public, care nu au demonstrat nimic în politică, în schimb au reușit să îndepărteze oamenii de partid, prin aroganță și dispreț. Astfel de oameni, ajunși în fruntea partidului, sunt printre motivele pentru care românii nu l-au votat pe Victor Ponta în turul doi”, acuză el.

„Conducerea PSD este prea stufoasă, și din cauza asta ineficientă. Multiplicarea centrelor de decizie duce la diluarea răspunderii și, în final, la nicio răspundere. Am devenit un partid-spectacol, iar organismele sale colegiale de conducere, forme fără fond”, continuă scrisoarea deschisă.

În finalul scrisorii, Iliescu spune că membrii PSD nu au de ce să se rușineze de identitatea lor: „Nu avem de ce renunța la valorile stângii. Trebuie să renunțăm însă la vanitate, la superficialitate, la abordarea conflictuală a problemelor din partid. Dacă ne concentrăm asupra căutării ”vinovaților”, în loc să căutăm soluții, vom eșua și în guvernare, și vom deveni un partid fără prea multă relevanță pe scena politică. De unde și apelul meu la responsabilitate și la sinceritate din partea tuturor”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.