Ce a spus Ion Iliescu la moartea Regelui Mihai: „Relația noastră nu a fost simplă”

ion iliescu regele mihai I
Foto: Aluísio/Vice-presidência da República - Agência Brasil / Emanuel Stoica / Wikimedia Commons

Ion Iliescu, fostul președinte al României, a scris pe blogul personal că a aflat cu tristețe vestea încetării din viață a fostului suveran al României, Mihai I.

„Viața sa, într-un secol agitat, plin de violențe și de schimbări dramatice, nu a fost nici simplă, nici ușoară. Și-a făcut datoria cu onoare, a luat decizii determinante pentru viitorul țării, în condiții dintre cele mai dificile. A dovedit un exemplar patriotism în anii grei ai exilului. Revenit în țară, după schimbările din decembrie 1989, a trecut peste dezamăgiri și momente dificile și a devenit avocatul României în efortul ei de integrare europeană și euroatlantică. A fost un exemplu de responsabilitate politică și civică”, a scris pe blog Ion Iliescu.

Ion Iliescu a ținut să reamintească un discurs pe care l-a ținut în august 2004, în cadrul manifestărilor dedicate evenimentelor de la 23 august 1944, la care a participat şi Regele Mihai: „Dacă vom judeca fără patimă şi cu obiectivitate faptele istorice, dacă nu vom mai folosi istoria ca instrument al luptei politice, vom putea cădea de acord asupra adevăratei semnificaţii a evenimentului de la 23 august 1944: aceea de act de salvare naţională. Decizia curajoasă de la 23 august 1944, de arestare a mareşalului Antonescu şi de întoarcere a armelor împotriva Axei, alături de Naţiunile Unite, s-a impus ca urmare a agravării situaţiei de pe front, fiind singura decizie posibilă, în condiţiile date, pentru a asigura supravieţuirea Armatei Române şi continuitatea statului român”.

„Păstrez amintirea discuțiilor purtate în decursul timpului, după 1989, atât la Versoix cât și la București. Relația noastră nu a fost simplă, în vremurile agitate ale începutului tranziției. Rațiunea și sensul servirii interesului public, indiferent de poziția în care ne aflam, au fost mai puternice, și, împreună, am reușit să transmitem către partenerii noștri un mesaj puternic, de asumare a valorilor comunității europene. Prin dispariția Regelui Mihai se încheie poate cel mai zbuciumat capitol al istoriei României moderne, o istorie complexă, deseori dramatică, dar care a asigurat locul cuvenit al țării noastre în Europa și în lumea contemporană. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a mai scris Ion Iliescu.

Ce s-a întâmplat cu Regele Mihai după Revoluția din 1989

La 25 decembrie 1990, Mihai I, însoțit de mai mulți membri ai familiei regale, a sosit pe aeroportul Otopeni și a intrat în țară cu un pașaport diplomatic danez, obținând o viză pentru 24 ore pentru a merge la Mănăstirea Curtea de Argeș, unde voia sa se reculeagă la mormintele înaintașilor săi și să asiste la slujba religioasă de Crăciun. Însă, în drum spre Curtea de Argeș, Regele și însoțitorii săi au fost opriți de un baraj al Poliției, conduși din nou la aeroport și obligați să părăsească țara, potrivit wikipedia.org.

În 1992, la trei ani după Revoluția din 1989 prin care a fost înlăturat guvernul comunist, noul guvern român i-a permis regelui Mihai să revină în țară pentru a participa la prăznuirea Sfintelor Paști. Regele a fost întâmpinat de populație cu o simpatie deosebită, iar în București s-au adunat în stradă peste un milion de persoane pentru a-l vedea. Popularitatea regelui a îngrijorat guvernul președintelui Ion Iliescu, așa că regelui i s-a interzis accesul în România pentru următorii cinci ani.

În 1997, după înfrângerea electorală a lui Iliescu de către președintele Emil Constantinescu, România i-a reactivat regelui Mihai cetățenia română și i-a permis să își reviziteze propria țară.

DISTRIBUIȚI
Andreea Dogar
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.

3 COMENTARII

  1. M-am născut în anul încheierii Colectivizării,bunicul meu vorbea cu stimă de regele Mihai,aceiași stimă am adoptat-o și eu….perioada post decembristă am trăit-o fiecare,unii trăgând concluzii eronate,unele implementate de fostul sistem comunist…pentru mine persoana care s-a întors din exil, a fost una din cele mai echilibrate figuri „politice”,dacă pot spune așa,un om demn și un exemplu de român adevărat,de departe în antiteză cu toți președinții noștri….Condoleanțe familiei îndurerate…..!!!!!!

  2. Mai tovarășe….Ilici Iliescu,ai tupeu sa vb despre Regele Mihai.
    In ’90 imediat după Lovitura de stat ca numai revoluție nu a fost aia, când Regele Mihai a venit in tara,ți-a fost frica să-l primești. Doar ce înființasei FSN-ul. Erați marii „revoluționari”. Ești o rușine!!!!
    I spit în your grave….comunist împuțit!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.