Iohannis și Kovesi află în 26 martie dacă au discriminat prin cuvintele ”penali” și ”inculpați”

klaus iohannis
Foto: Pagina de Facebook Klaus Iohannis

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a discutat astăzi o sesizare împotriva președintelui Klaus Iohannis și a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, care au folosit termenii ”penali”, respectiv ”inculpați”.

Sesizarea a fost depusă în luna februarie, de către Lumea Justiției, la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi vizează folosirea de către preşedintele Klaus Iohannis şi Laura Codruţa Kovesi, în conferințe de presă, a etichetelor ”penali” şi ”inculpaţi” la adresa celor care ”atacă justiţia”.

Sesizarea a fost dezbătută luni dimineață, iar președintele țării și procurorul-șef al DNA nu au obligația să se prezinte sau să trimită vreun reprezentant legal.

În urma întâlnirii de astăzi, CNDC a anunțat că își va anunța decizia în acest caz în 26 martie.

”Prin asemenea etichete, puse unor persoane aflate în proceduri judiciare, s-a instigat practic împotriva unor persoane care aflate în proceduri judiciare, în loc să beneficieze de prezumția de nevinovăție și să se dea curs plângerii lor, au fost puse la zidul infamiei, acuzate că atacă sistemul judiciar, înainte ca autoritățile în drept să se pronunțe. Or în nicio țară civilizată nu e permis să supui oprobriului public ori să reduci la tăcere persoane aparținând unor categorii sociale, care își exercită un drept de acces liber la justiție și dreptul la libertatea de exprimare”, se menționează pe site-ul Lumea Justiției.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a luat câteva decizii controversate în acest an.

Mai întâi, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a fost amendat cu 1.000 de lei pentru încălcarea dreptului la demnitate, după ce într-o emisiune televizată a comparat-o pe Viorica Dăncilă, premierul României, cu un ”pavian cu mantie”. O sancțiune similară a fost primită și de moderatorul emisiunii Cosmin Prelipceanu, pentru discriminare.

În urmă cu câteva săptămâni, CNDC a iertat-o pe Viorica Dăncilă după ce și-a comparat opozanții politici cu autiștii.

„Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”, spusese premierul PSD, dar CNDC a decis că declarația se încadrează în limitele libertăţii de exprimare şi nu constituie discriminare.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.