Iohannis, revoltat că cei care i-au împiedicat pe români să voteze sunt încă în funcţii

klaus iohannis felicitat de angela merkel
Klaus Iohannis. Foto: Pagina de Facebook Klaus Iohannis

Preşedintele ales Klaus Iohannis a postat, ieri, pe Facebook, un mesaj în care a arătat că este revoltat că cei care i-au împiedicat pe români să-şi exercite un drept fundamental – dreptul la vot – sunt încă în funcţii.

„După aproape două săptămâni de la votul istoric din 16 noiembrie, astfel de imagini îmi trezesc sentimente contradictorii. Pe de o parte, sunt şi astăzi mişcat de uimitorul val al schimbării la care românii din Diaspora au contribuit din plin. Pe de altă parte, sunt revoltat că cei care i-au împiedicat pe români să-şi exercite un drept fundamental sunt încă în funcţii”, a scris Klaus Iohannis.

El a postat și o fotografie din ziua votului în diaspora, precum şi un filmuleţ realizat la o secţie de votare, la Londra, relatează mediafax.ro.

„De asemenea, aştept cu maxim interes ca Parchetul Curţii Supreme să-şi respecte obligaţiile constituţionale de a apăra drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi, în consecinţă, aştept cât mai curând rezultatul investigaţiei privind împiedicarea exercitării drepturilor electorale de către românii din Diaspora”, a continuat el.

Klaus Iohannis: „România normală este și despre trecut”

Potrivit preşedintelui ales, „România normală nu este doar despre viitor, ci şi despre trecut, despre cum cei care au încercat să abată societatea noastră pe drumuri atât de greşite sunt traşi la răspundere”.

Anterior, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a anunţat că după primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost deschis un dosar în care a început urmărirea penală faţă de fapta de încălcare a dreptului la vot, ca urmare a problemelor la scrutinul din diaspora.

„S-a început urmărirea penală cu privire la faptă şi s-au solicitat relaţii la alte autorităţi. Ancheta se va desfăşura în continuare (…) cu privire la fapta de împiedicare a exercitării dreptului la vot, prevăzut de articolul 385 din Codul penal”, a spus Niţu.

Conform Codului penal, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Niţu a precizat că dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.