Iohannis, în Parlament: „Națiunea e în alertă, e vie și foarte nemulțumită!”

Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat într-un discurs susţinut în plenul Parlamentului, că PSD, „care a creat această criză”, are obligaţia să o „rezolve urgent”, avertizând că, în caz contrar, va convoca consultări la Palatul Cotroceni „pentru a vedea care sunt soluţiile posibile”.

Acesta a precizat că „retragerea ordonanţei 13 şi eventual demiterea chinuită a unui ministru e cu certitudine prea puţin” însă „alegeri anticipate sunt în această faza prea mult. (…) Asta e marja de manevră”, a spus Iohannis.

„Aţi câştigat, acum guvernaţi şi legiferaţi, dar nu oricum, ci transparent, predictibil, la lumina zilei, nu noaptea pe furiş”, le-a transmis Iohannis parlamentarilor PSD şi ALDE.

La jumătatea discursului, parlamentarii PSD şi ALDE au plecat din sala, însă Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au rămas la prezidiu.


Președintele Klaus Iohannis merge astăzi în fața Parlamentului, unde va adresa un mesaj în fața Camerelor reunite, începând cu ora 12:00. Temele abordate vor fi legate de modificarea codurilor penale, proiectul privind grațierea colectivă și referendumul pe care Iohannis l-a cerut.

Șeful statului a trimis o scrisoare către cele două Camere la sfârșitul săptămânii trecute. „Doresc să adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislaţiei penale, precum şi la evenimentele generate de acestea.

Vă propun ca data prezentării mesajului în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 7 februarie 2017, ora 12.00. Vă rog să primiţi asigurarea întregii mele consideraţii”, se arată în scrisoare.

Chiar dacă Guvernul a abrogat ordonanța de urgență care modifica codurile penale, președintele va aborda acest subiect.

„Mâine, la ora 12:00, mă voi adresa Parlamentului României. Modificările legislaţiei penale iniţiate de Guvern, care au generat o puternică reacţie civică, trebuie aduse în atenţie şi de la tribuna Legislativului. Vă invit să mă urmăriţi!”, a scris preşedintele, luni, pe Facebook.

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.