Iohannis, de Ziua Națională: „Este momentul să descoperim mândria națională”

Președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs adresat românilor cu ocazia Zilei Naționale.

„S-au scurs 97 de ani de la Marea Unire de la 1918, s-a scurs o perioadă lungă de tranziţie, naţiunea română a fost încercată de provocări şi de război, de revoltă de criză şi austeritate, de nevoia schimbării şi căutarea speranţei. De fiecare dată naţiunea noastră şi-a regăsit forţa interioară, iar românii şi au găsit mereu curajul şi forţă necesare.

Lucrurile s-au schimbat faţă de acum 10 ani, sau faţă de anul trecut. România oferă certitudine şi predictibilitate. Putem spune că democraţia este un bun naţional, avem deja conștiinţă civică. Cei care au trăit în autoritarism au făcut sacrificii, iar cei mai tineri nu ar mai concepe un altfel de viaţă, au dreptul de a alege, de a participa. România este o ţară puternică, ţară nostara este un aliat puternic pentru Europa şi Nato.

Ultimul an a însemnat întărirea statutului de membru NATO şi o contribuţie de a face mai sigură lumea în care trăim. Pentru aceste motive cred că este mometul să descoperim mândria naţională, dar nu că pe o eticheta, nu că pe un slogan prea des folosit, nu că pe o eticheta, ci în mod sincer. Acest 1 decembrie este un pas spre un viitor pe care ni-l dorim cu toţii. Peste 3 ani vom sărbători centenarul Marii Uniri, dar va fi momentul pentru a proiecta următorii 100 de ani. Ştiu că fost un an dificil, marcat de tragedia care ne-a arătat câte lucruri nu funcţionează. Am ales pentru anul acest o celebrare mai puţin fastuoasă.

Dorinţei de schimbare trebuie să-i răspundem cu toţii în anul ce urmează. Putem privi ziua naţională de anul acesta că pe un nou început. Ne place sau nu, politică este cea care exprimă interesle unei socitati. Este nevoie de un nou început în politică, dar asta nu înseamnă să ştergem cu buretele lucrurile bune ci să încercăm o înnoire. Vă îndemn să purtăm în suflete ziua că pe una specială, unitatea, solidaritatea și consecvenţă sunt căile care ne vor duce mai departe. Să fim mai generoşi cu noi înşine şi unii cu alţii niciodată ura nu a condus la o societate. (…) La mulţi ani, români, la mulţi ani, România”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

De la ora 11:00, Klaus Iohannis a participat la parada militară organizată în Piața Constituției, iar de la ora 14:00 susține, la Palatul Cotroceni, o videoconferință cu militarii români din teatrele de operațiuni militare.

Tot astăzi, Klaus Iohannis va înainta în grad mai mulți ofițeri într-o ceremonie care va avea loc la Cotroceni.

Potrivit unor surse, la Cotroceni nu va avea loc recepția anuală, președintele luând această decizia în urma tragediei din clubul Colectiv.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.