Iohannis: „Candidez pentru încă un mandat de președinte”

Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat sâmbătă dimineață, la Sibiu, că va candida pentru al doilea mandat de președinte al României.

„Bună dimineața! Am luat o decizie importantă și vreau să o comunic acum, aici, în această dimineață frumoasă. Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de președinte al României”, a fost anunțul scurt făcut de Klaus Iohannis.

Următoarele alegeri prezidențiale vor avea loc în toamna anului 2019.

Iohannis a fost profesor de fizică și inspector școlar înainte de a deveni primar al municipiului Sibiu în anul 2000, funcție în care a fost reales în 2004, 2008 și 2012, de fiecare dată din partea Forumului Democrat al Germanilor din România.

În 2009, după căderea primului guvern Emil Boc, Iohannis a fost propus de către Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) pentru funcția de premier, însă președintele Traian Băsescu a refuzat să-l nominalizeze.

Pe 28 iunie 2014 a devenit președintele PNL. În scurtul său mandat de președinte al partidului, a format o alianță cu Partidul Democrat Liberal (PDL) și a pus bazele unei viitoare fuziuni între cele două partide. Alianța, denumită Alianța Creștin Liberală (ACL), l-a promovat drept candidat la alegerile prezidențiale din 2014, pe care le-a câștigat în al doilea tur de scrutin, în care a obținut 54,43% din voturi, învingându-l pe candidatul PSD, prim-ministrul în funcție Victor Ponta.

Prin anunțul candidaturii, președintele Iohannis a pus capăt zvonurilor legate de faptul că ar putea prelua poziția de președinte al Consiliului European, poziție care este ocupată acum de Donald Tusk.

Mandatul lui Tusk expiră în decembrie 2019 și este președinte al Consiliului European din decembrie 2014.

Consiliul European definește orientarea și prioritățile politice generale ale UE. Nu este una dintre instituțiile cu rol legislativ ale UE; prin urmare nu negociază și nu adoptă legislația UE.

În schimb, stabilește agenda politică a UE, în mod tradițional prin intermediul „concluziilor” adoptate în cadrul reuniunilor Consiliului European, care identifică subiectele de interes și măsurile care urmează să fie luate.

Presedintele Consiliului European acționează ca un mediator între cei 27 de președinti și premieri, rolul lui putând fi determinant pentru găsirea consensului pe cele mai controversate dosare.

Și fostul președinte Traian Băsescu a fost in 2014 o variantă discutată la Bruxelles pentru șefia Consiliului European, dar în cele din urmă a fost ales Donald Tusk.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.